MagazínVše o stavbě zahradního domku

Zahradní domek je stále romantickou klasikou všech zahrad. Již dávno překonal dobu, kdy sloužil pouze jako sklad zahradního náčiní. V poslední letech se velká pozornost přesouvá i na jeho vzhled a zpracování. Současná nabídka tak zahrnuje široké množství typů, které se dají využívat i jako letní pokoj či prostor pro domácí mazlíčky.

Dřevěné zahradní domky vynikají především svou jednoduchostí při realizaci. Jejich stavba není složitý proces a většina typů se dá zvládnout svépomocí během několika hodin, a to především pokud si zvolíte již prefabrikovanou verzi.

Tip: Navštivte náš e-shop a vyberte si již hotový typ zahradního domku. Většina z nich jsou již připravené a jejich doprava zabere velmi krátký čas. V případě zájmu vám zajistíme dodání na klíč, včetně montáže. 

Zahradní domek a stavební povolení

Pro zahradní domky platí stejná pravidla jako pro mobilní domy a přístřešky pro auto. Jelikož se ve většině případů jedná o stavbu s plochou menší než 25 m² či nejsou potřeba základy, stavební povolení není třeba vyřizovat. 

Stále je však nutné stavební úřad navštívit a získat jeho souhlas, zda je realizace v souladu s územním plánováním. Zahradní domek, dle zákona č. 350/2012 Sb., plní funkci stavby a díky tomu se na něj vztahují záležitosti spojené se stavebním zákonem, stejně jako určité požadavky na kvalitu provedení. 

Více o problematice stavebního povolení v našem minulém článku

Jak postavit zahradní domek 

Stavba zahradního domku probíhá v několika krocích. 

  1. Realizace stabilního podkladu se provádí, aby došlo k maximálnímu ukotvení a bezpečnosti, doporučuje se vytvořit betonovou desku nebo betonové patky (kostky). 

  2. Umístění podkladových latí 

  3. Montáž jednotlivých stěn, aby do sebe dokonale zapadly. To je důležité pro zpevnění celé konstrukce 

  4. Po dokončení stěn je na řadě instalace štítu, který musí být instalován jako celek 

  5. Krokve se instalují do horizontální polohy vložením do předem připraveného montážního prostoru. 

  6. Dalším krokem je přišroubování střešních prken, a to svisle do krokví. Sem zároveň patří umístění pomocné latě a okapového prkna

  7. Větrolamy následují až po položení šindelové střechy 

  8. Poté již stačí správná instalace dveří, oken a podlahy

Na odkazu naleznete podrobný návod montáže zahradního domku. 

Stavba zahradního domku krok za krokem