MagazínUV lampy a dezinfekce vody v zahradním bazénu

Chcete používat méně chemických přípravků k dezinfekci vody v zahradním bazénu? Pak je UV lampa tím správným řešením.

20.4.2017
 
Chcete používat méně chemických přípravků k dezinfekci vody v zahradním bazénu? Pak je UV lampa tím správným řešením.
 

Princip fungování UV lampy

Ultrafialové neboli UV záření je elektromagnetické záření s vlnovou délkou kratší než světlo. Pro člověka je neviditelné, existují však někteří živočichové, kteří je dokážou vnímat. Přirozeným zdrojem UV záření je Slunce. UV záření však lze vytvořit také umělou cestou, pomocí elektrod v křemíkové trubici naplněné rtuťovými parami. Jde o paprsky, které v rozmezí 250 až 270nm mají maximální baktericidní účinky.
 

Výhody UV lamp

UV záření neovlivňuje zápach ani chuť vody v bazénu. Nemění nijak její složení a dokáže snižovat obsah vázaného chloru. Je maximálně šetrné k lidskému organismu. Dezinfekce vody pomocí UV záření má také ekonomické hledisko, a to snížení množství chemických, dezinfekčních přípravků.
 

Nevýhody UV lamp

Za nevýhodu považujeme krátkou životnost UV lamp. Navíc zářiče s UV paprsky můžeme považovat pouze jako doplňkovou metodou dezinfekce vody v bazénu. Problém je, že se vzrůstající vzdáleností od zářiče baktericidní působení klesá a pro správnou funkci je nutné použít dostatečně výkonné lampy, vzhledem k množství protékající vody.
 

Používané typy UV lamp

Monochromatické UV lampy s průtokem do 5l/sec. Vlnová délka jejich záření je 254nm. Tyto lampy však nedokážou dezinfikovat vodu v bazénech od enzymů ani mikroorganismů, pouze poškodí jejich DNA, a to nezaručuje jejich eliminaci. Navíc jsou účinné jen při teplotě vody 15 - 35˚C. Polychromatické UV lampy v rozsahu 185 – 400nm, s větším průtokem, zajistí eliminaci mikroorganismů v bazénu a jejich funkce je navíc nezávislá na teplotě vody.