MagazínÚklid na zahradě

Ať máme zahrádky či zahrady, víme, že péče o ně je nikdy nekončící proces. A jestliže nás má práce na zahradě bavit, je dobré najít si vhodné a účinné pomocníky, s nimiž si práci usnadníme.

28.4.2017


Ať máme zahrádky či zahrady, víme, že péče o ně je nikdy nekončící proces. A jestliže nás má práce na zahradě bavit, je dobré najít si vhodné a účinné pomocníky, s nimiž si práci usnadníme.
 

Jak si ulehčit úklid na zahradě

Při jakékoliv péči o zahradu je potřeba řešit zahradní odpad, jak jej zpracovat a kam jej uložit. Jestliže máme možnost vyvést odpad ze zahrady do sběrného dvora, máme vyhráno, ale všude to možné není. A tak je nutné najít řešení, při kterém si vystačíme sami. Tedy s pomocí drtiče, štěpkovače a kompostéru.
 

Zahradní drtiče větví

Zejména na jaře nebo na podzim se potýkáme s větším množstvím větví, jak ze stromů, tak i z keřů. Jejich pálení na vlastním pozemku, je nejen nebezpečné, ale na mnohých místech i místní vyhláškou zakázané. Efektivní způsob představuje jejich rozdrcení v drtiči větví nebo ve štěpkovači.
 

Rozdíl mezi drtičem a štěpkovačem

Mnozí si tyto dva pojmy spojili do jednoho, avšak mezi těmito přístroji je patrný rozdíl.
 
Drtičky větví drtí větve pomocí rotujících nožů a poradí si i s čerstvým materiálem, který rozdrtí na malé části, ty pak lze použít třeba pro mulčování. Štěpkovač pracuje na principu ozubeného kola, které na jedné straně přitlačuje ke kovové desce a štípe větev, kterou pomocí soukolí vtahuje dovnitř, na malé kousky. Nemá tak vysoké obrátky jako drtič a zpracuje efektivně zejména suchý materiál.
 

Co s nadrceným materiálem

Ten je vhodný ke kompostování. Avšak aby bylo kompostování efektivní, je dobré vědět, jak kompostovat. Na dno kompostéru se hodí vždy hrubý a vzdušný materiál, právě výše zmíněné štěpky či zbytky rozdrcených větví, jsou pro tento účel ideální.
 
Tuto vrstvu, pak střídáme s posekanou trávou, shrabaným listím, popelem. Je také dobré občas přilít do kompostu vědro vody, jestliže je dlouhodobé sucho.
 

Urychlení procesu kompostování

Jestliže máme spíše jednodruhový materiál v kompostéru (trávu či listí), je pravděpodobné, že kompost bude zrát pomaleji. Proto je dobré přidat do kompostéru občas vrstvu již zralého kompostu či zeminy a kompost během zrání několikrát promíchat.