MagazínTeplá voda v zahradním bazénu

I když je otužování zdravé, je zřejmé, že teplá voda v zahradním bazénu nám zvýší komfort a relaxace je o to příjemnější. K ohřevu lze využít tepelná čerpadla i elektrický ohřev, ale nejekonomičtější způsob představuje solární ohřev.

I když je otužování zdravé, je zřejmé, že teplá voda v zahradním bazénu nám zvýší komfort a relaxace je o to příjemnější. K ohřevu lze využít tepelná čerpadla i elektrický ohřev, ale nejekonomičtější způsob představuje solární ohřev.

Proč solární ohřev

Pořizovací hodnota solárního ohřevu je nižší než u dvou výše zmíněných typů, a protože k ohřevu vody využívá sluneční energii, která je zdarma, užijeme si teplou vodu v bazénu bez vysokých nákladů na provoz zařízení. Solární ohřev vody je vhodný pro všechny typy bazénů.


Solární plachta

Základním vybavením každého majitele bazénu by měla být solární plachta. Solární plachtu klademe bublinkami dolů. Bublinky působí jako lupa a během dne, kdy se v bazénu nekoupeme, vodu ohřívají. V noci pak brání plachta tepelným ztrátám. Plachta také zabraňuje odparu vody, což má vliv na spotřebu vody a navíc brání vodu před mechanickými nečistotami, čím se nám sníží spotřeba bazénové chemie.

Solární ohřev

Solární ohřev dokáže během letní sezóny zvýšit teplotu vody až o 6˚C. Jsou dva nejrozšířenější typy solárních ohřevů. Jeden je ve formě panelů, které se vyrábějí v různých rozměrech a instalují se na stěny bazénů, zvenčí. Druhý typ je známý jako pyramida. Oba typy mají výhodu, že se může propojit více kusů za sebou, čím se znásobí jejich účinek.

Instalace kruhového solárního ohřevu

Solární pyramida pohlcuje energii ze slunečních paprsků a předává ji vodě, která přes pyramidu proudí. Pyramida se umístí za filtrační zařízení, chladná voda je čerpadlem filtrace vháněná do pyramidy, kde se ohřeje a vrací se teplá, zpět do bazénu. Solární ohřev je však potřeba umístit na slunné místo v přiměřené vzdálenosti od filtrace, aby vzdálenost neovlivňovala výkon čerpadla filtračního zařízení.

Tip:

K solárnímu ohřevu je dobré pořídit si také ventil, který v noci nebo během chladného počasí zabrání tepelným ztrátám a zároveň jej využijeme i v případě, že je teplota vody v bazénu natolik teplá, že už jí nevnímáme jako příjemnou. Vhodný doplněk k solárnímu ohřevu je zastřešení, které také brání tepelným ztrátám a snižuje množství mechanických nečistot v bazénu. Pokud si navíc k bazénu pořídíte solární sprchu, je vysoký komfort zajištěn.