MagazínStop starým a nebezpečným cirkulárkám

Každá dobrá dílna by měla mít stolní kotoučovou pilu. Jde o multifunkční nástroj, který umožní nařezat dřevo na zimu, přiříznout prkýnka na plot, apod.

Každá dobrá dílna by měla mít stolní kotoučovou pilu. Jde o multifunkční nástroj, který umožní nařezat dřevo na zimu, přiříznout prkýnka na plot, apod. 
 

Cirkulárka je dobrý sluha, ale nebezpečný pán

Pod pojmem cirkulárka si nejčastěji představíme pilu s velkým kotoučem. Nejen v  minulosti docházelo k mnoha úrazům způsobeným neodbornou manipulací s tímto strojem. Lidé si stále vyrábějí nebezpečné cirkulárky. Cirkulárka je předchůdcem dnešní moderní kotoučové pily. 
 

Proč je cirkulárka tak oblíbená?

Klasická stolní cirkulárka nabízí široké možnosti využití. Pořádný kotouč  a dostatečný výkon stroje umožní během dne nařezat velké množství dřeva na topení. Nebezpečná začíná být ve chvíli, kdy nevyměníme kotouč za menší a nepoužijeme ochranný kryt při řezání menších dřevěných ploch. 
 
Bezpečnější variantou pro řezání dřeva je kolébková pila. Klasická cirkulárka byla poměrně nebezpečným strojem ve chvíli, kdy například se odlomila větev přímo proti vám. Moderní cirkulárky přímo určené na řezání palivového dřeva jsou mnohem bezpečnější. 
 
Pohyb dřeva do cirkulárky probíhá pomocí kolébky. Nemusíte tak dřevo tlačit silou po stole. Cirkulárky s kolébkou pořídíte velmi levně.
 
Chcete-li řezat dlouhé podélné řezy, rozhodně to bez stolní kotoučové pily nepůjde. I s nejlevnějším modelem můžete dělat rovné a především bezpečné řezy. Kotouč lze snadno vyměnit, stejně tak nastavíte výšku pilového kotouče, seřídíte snadno vedení řezu.  Na některé typy řezání vám postačí okružní pila či pila ocaska.
 
Místo nákupu staré nebezpečné cirkulárky na bazaru si raději investujte do kolébkové pily. Investujete tak do bezpečnosti své a svých blízkých. Nabídka moderních a bezpečných strojů je velmi pestrá. Stejně tak lze dokupovat kotouče a další příslušenství, dle svých potřeb.