MagazínSprávná péče o hliníkovou pergolu

Hliník poskytuje pergole všechny potřebné vlastnosti. Odolnost, dlouhá životnost i elegantní vzhled. Oproti dřevěné variantě navíc vyniká snadnou údržbou, která vás nebude stát peníze ani čas. Co je tak důležité udělat, aby vám tato stavba mohla sloužit po dlouhá léta?

Dobrý základ je nezbytným parametrem pro správnou funkčnost pergoly. Pro stabilní konstrukci je nutné ho vybudovat v nezamrzlé hloubce 80 cm. Zatímco ještě nedávno bylo nutné přikotvit jednu stěnu k domu, dnes jsou v nabídce i pergoly volně stojící. Ty lze umístit kamkoliv na zahradu, a to dle svého budoucího účelu. 
 

Téměř žádná údržba

Hliníkový profil nevyžaduje žádné speciální nátěry, tak jak je tomu u dřeva. Pokud dojde k znečištění, je možné ho omýt pouze vodou a saponátem. V tomto případě pergolu pouze trochu postříkejte hadicí a poté stačí použít zmíněný saponát nebo mýdlovou vodu. 
 

Bez nutnosti nátěru

Hliníkové pergoly jsou ve většině případů stříkány práškováním. Díky tomu lze dosáhnout jakéhokoliv zbarvení. Tato skutečnost je důvodem proč se nepoužívá ochranných laků či impregnace. V případě, že se odstín postupem času odře, je možné ho znovu obnovit práškovou barvou.
 

Na závěr

Stavba pergoly a její následný provoz je zcela nenáročný. Jednoduše řečeno ji stačí poskládat, ukotvit a vše je připraveno k užití. Důležitým parametrem se pak stává výběr střechy. Ten dotváří nejen vzhled, ale především funkční vlastnosti. V současné době máte jistotu, že jakákoliv varianta bude dokonale sloužit vašim potřebám a pergolu ochrání před nepřízní počasí. Pokud tak zvolíte stále populárnější polykarbonát nebo klasické nerozbitné sklo, vždy dosáhnete svého cíle.