MagazínSněhové zatížení hliníkových pergol

Vydrží moje pergola nápor čerstvě napadaného sněhu? Zvládne zastřešení sjíždějící sníh ze střechy domu? To jsou časté otázky při pořizování zahradních staveb. Zimní měsíce mohou opravdu přidělávat vrásky na čele. Ovšem v mnoha případech zbytečně. Použité materiály při výrobě si poradí i s velmi náročným počasím.

Stejně jako střecha domu i konstrukce zahradních staveb podléhají uznávaným standardům. V tomto případě se jedná o normu ČSN EN 1991-1-3 (730035), Eurokód 1: Zatížení konstrukcí. Ta zároveň upravuje hodnotu zatížení konstrukce sněhem, a to v závislosti na místě výstavby podle daných sněhových oblastí.  

Výběr dle sněhové oblasti

Česká republika se dělí do 8 sněhových oblastí. Prvních sedm z nich je dáno podrobnější charakteristikou, tedy zatížení sněhem od 0,7 do 4 kPa. Vlastnosti poslední oblasti určuje dle polohy příslušný Český hydrometeorologický ústav.

Většina ČR se nachází v 1.-4. oblasti, kde se nacházejí hodnoty zatížení sněhem od 0,7-2,0 kPa.

Zdroj: Zatížení dle ČSN 730035 do 11/2006

A jak zvolit optimální stavbu?

Z mapy sněhových oblastí snadno zjistíte, v jaké z nich se nacházíte. Podle předchozí tabulky si můžete určit, zda je vaše vybraná zahradní stavba připravená na budoucí zátěž. Nabídka hliníkových pergol, zimních zahrad i přístřešků pro auto se sněhem počítá a jejich konstrukce je tomu přizpůsobena.

Při výběru je tak důležité koukat na odolnost. Pokud následně dojde k silné sněhové přeháňce, stává se nutností hlídat výšku sněhu. V případě, že vrstva sněhu překračuje uvedenou normu, musí dojít k odklizení. Důležité je uvažovat také typ sněhu. Pokud si nejste jisti, vždy se přiklánějte k těžší variantě.

Vše důležité naleznete v tabulce.

Zdroj: Zatížení dle ČSN 730035 do 11/2006

Odolnost hliníkové pergoly 

Konstrukce pergoly je vyrobena z eloxovaného hliníků, který vyniká vysokou odolností. Zastřešení z polykarbonátu si poradí se sněhovou pokrývkou o síle až 150 kg/m². Pokud se podíváme na tabulky, vychází to na oblasti 1 až 4, které představují 90 % plochy České republiky. 

Při následném provozu je důležité hlídat výšku sněhové pokrývky. Zároveň nesmíte zapomenout na padající sníh ze střechy. Pravidelná údržba by měla být součástí. Díky hladké ploše zastřešení a menšímu sklonu je odklízení velmi jednoduché. Je také možné střechu domu obohatit o zábrany proti sesuvu sněhu