MagazínSeriál: Zimní zahrady - Zastínění v zimních zahradách

Pomocí vhodně zvoleného zastínění v zimní zahradě, můžeme výrazně ovlivnit světelné podmínky prostoru. Světelné a tepelné podmínky jsou úzce spojeny. Jsou ovlivněny situováním zimní zahrady vůči světovým stranám i sklonem ploch a je zřejmé, že téměř každá zimní zahrada vyžaduje zastínění.

6.4.2017

Pomocí vhodně zvoleného zastínění v zimní zahradě, můžeme výrazně ovlivnit světelné podmínky prostoru. Světelné a tepelné podmínky jsou úzce spojeny. Jsou ovlivněny situováním zimní zahrady vůči světovým stranám i sklonem ploch a je zřejmé, že téměř každá zimní zahrada vyžaduje zastínění.
 

Proč je vhodné zimní zahradu zastínit?

Vhodné zastínění chrání rostliny před spálením, uživatelé zahrady nejsou ohrožováni přemírou slunečního záření. Zastínění celkově brání nadměrnému přehřívání prostoru. Vhodné zastínění by mělo zimní zahradu vkusně doplňovat a nemělo by celkově narušovat estetiku prostoru. Jsou různé možnosti zastínění, které mají svá specifika.
 

Vnější zastínění

Výhodou vnějšího zastínění zimní zahrady je skutečnost, že teplo ze slunečních paprsků zůstane mimo prostor zimní zahrady. Toto stínění má velmi vysokou účinnost. Nevýhodou vnějšího zastínění je vyšší pořizovací hodnota než u vnitřního zastínění. Je potřeba u tohoto druhu zastínění brát na zřetel klimatické faktory, které na markýzy, rolety, žaluzie a jiné druhy stínění působí. Vnější zastínění také ovlivňuje vegetace na zahradě. Ta by měla být brána v úvahu již ve stadiu plánování zahrady.
 

Vnitřní stínění

Tento druh stínění je méně nápadný než vnější zastínění. Pořizovací cena vnitřního stínění je nižší než u venkovního, ale zároveň je nižší i jeho účinnost. Sluneční paprsky totiž proniknou přes opláštění zimní zahrady. Mezi opláštěním a zastíněním se vzduch zahřívá a tím se zvyšuje teplota v prostoru zahrady. V těchto případech je nutné zajistit dostatečné odvětrávání prostoru. Výhodou vnitřního stínění je, že je snadněji ovladatelné, je chráněno proti rozmarům počasí a má i dekorativní funkci.
 

Mezitabulové stínění

Mezitabulové stínění lze využít u svislých i šikmých stěn zimní zahrady. Jde o rolety nebo žaluzie, které jsou v prostoru mezi tabulemi izolačního skla. Pořizovací cena tohoto typu zastínění je sice vyšší, ale jeho výhodou je jeho efektivnost, prostorová úspora a nenáročnost na údržbu.
 

Reflexní skla

Jde o speciálně upravená skla, která odrážejí sluneční paprsky. Sklo je čiré nebo zabarvené a na skle je nanesená stříbřitá vrstva, která odráží sluneční paprsky a vytváří tak zrcadlový efekt. Čím je sklo více tónované, tím je efekt patrnější. Je dobré však vědět, že reflexní skla při večerním nasvícení zahrady jsou zcela průhledná a interiér zimní zahrady je přístupný pohledům zvenčí.
 

Tip:

Pokud si stále nevíte rady, jaký typ stínění pro zimní zahradu zvolit je nejlepší navštívit showroom, kde najdete různé typy stínění a spolu s erudovanými odborníky najdete jistě vhodné řešení pro vaši zimní zahradu.