MagazínPotřebujete na zahradě stín? Využijte zahradní markýzy

Úkolem stínící techniky v exteriéru je zachytit sluneční paprsky nad posezením nebo dříve než li proniknou do interiéru. Podle toho také přistupujeme k výběru markýzy.

2.8.2017

Úkolem stínící techniky v exteriéru je zachytit sluneční paprsky nad posezením nebo dříve než li proniknou do interiéru. Podle toho také přistupujeme k výběru markýzy.
 

Sklopná či výsuvná markýza

Sklopná markýza je ideální k balkónům. Textilie markýzy se stáhne dolů a dá se podle potřeby sklopit blíže k oknům nebo balkónu. Výsuvná markýza se hodí spíše na terasu. Chrání posezení před slunečními paprsky shora. Sluneční záření z přední strany eliminuje volán na markýze. Jestliže chceme zastínit i zboku vsadíme na rolovací stěny k pergolám.
 

Kvalitní materiál

Markýzy by měly být zhotoveny z kvalitních materiálů. Klimatické změny způsobují, že je stínící technika značně namáhaná. Je tedy potřeba využívat materiály se speciální úpravou. Což se týká nejen vhodné impregnace textilie, ale i povrchového ošetření konstrukce markýzy.
 

Ovládání markýzy

Cenově výhodná avšak ne zcela pohodlná možnost, je ruční ovládání markýzy. Ručně lze markýzu vytáhnout či uschovat pomocí kliky nebo popruhu. Ale komfortnější řešení představuje ovládání pomocí motoru. Optimální řešení představuje ovládání pomocí automatiky. Automatiky funguje pomocí bezdrátových čidel, které vyhodnotí aktuální situaci a té přizpůsobí polohu markýzy.

 

Napájení markýzy

Jestliže zvolíme ovládání markýzy motorem, je potřeba zvážit způsob ovládání a napájení. A to lze buď pomocí kabelu, kdy je ovladač propojen s napájením z elektrické sítě. Druhý způsob napájení je bezdrátový. Ten funguje buď na základě dálkového ovládání, nebo na základě čidla. Pomocí čidla je markýza ovládána bez nutnosti fyzické obsluhy.