Magazín3 tipy pro manipulaci s opěrnými zdmi

Možná máte zahradu ve svahu nebo stavíte rodinný dům a dospěli jste k názoru, že provádění terénních úprav svépomocí je pro vás příliš náročné. Z toho důvodu jsou pro vás ideální hotové opěrné zdi. Jenže jak s nimi zacházet? Máme pro vás pár rad a tipů.

1) Se zdmi nesmíte zacházet hrubě

Jestliže chcete ve svém svažitém terénu pracovat s různými prvky ve formě hotových opěrných zdí, rozhodně byste se měli předem poučit, jak s nimi zacházet. Nelze si totiž myslet, že když si nebudete vyrábět vše svépomocí a spolehnete se na jejich dodávku od externího dodavatele, že jsou dodané prvky hotových zdí dostatečně bytelné i pro hrubé zacházení. To v žádném případě nikoli. V opačném případě by se vám snadno mohlo stát, že se tyto prvky poškodí ještě předtím, než vůbec proběhne montáž. 

2) Dodávky na europaletách nebo bez nich 

Hotové opěrné zdi vám budou dodány v naprosto perfektním stavu, to je samozřejmé a za to ručí dodavatel. Výroba probíhá za přesně stanovených podmínek, což také významně zvyšuje životnost těchto zdí. Nestane se tak například, že by zdi poškodil mráz. Také v sobě mají prvky, které usnadňují odvod vody ze svahů – to je velice důležitá a praktická záležitost. Opěrné zdi se obvykle dodávají na europaletách, závisí to samozřejmě na jejich výšce. Dá se také zdi dodat i bez palet v horizontální poloze.
 
Opěrná zeď z betonu a její výhody
 
 

3) Usazujte díly opatrně 

Když jsou zdi opěrné na europaletách, nejlépe se vykládají pomocí jeřábu. Jestliže jsou uloženy bez palet, je třeba jejich vykládce věnovat mnohem vyšší pozornost, aby nedošlo k poškození. Pod ležící díly je dobré podkládat na staveništi dřevěné desky a také prokládat materiálem, jenž zabrání poškození betonu. Celkově je namístě provádět vykládku a usazení dílů hotových zdí mimořádně šetrně

 Informační web: www.hotove-opernezdi.cz

Prohlédněte více z kategorie: Stavba