MagazínPodzimní údržba trávníku

Sezóna pravidelného sekání trávy je téměř u konce a tak je potřeba připravit trávník k zimnímu spánku. Aby však trávník během zimy netrpěl a na jaře se krásně svěže zazelenal, nevyhnete se vertikutaci.

5.10.2017

Sezóna pravidelného sekání trávy je téměř u konce a tak je potřeba připravit trávník k zimnímu spánku. Aby však trávník během zimy netrpěl a na jaře se krásně svěže zazelenal, nevyhnete se vertikutaci.
 

Sekačka VeGA GT 5654Vertikutace
 

Provzdušnění trávníku je pro dobré prospívání trávníku nutností, i když je mnozí zahrádkáři opomíjejí. Nejprve je potřeba trávník posekat avšak ne úplně nakrátko. Vertikutovat je vhodnější až následný den, kdy si travní stébla trochu odpočinou. Nejdůležitější je, abyste z trávy odstranili veškeré mechy, travní plsť a nečistoty, které by mohly během zimy v trávě začít zahnívat.
 

Čím provzdušnit trávník
 

Samozřejmě vertikutátorem. S vertikutátory je to podobné jako s rotačními sekačkami. Mohou být vertikutátory elektrické i benzínové. Ty elektrické využijete na menších a méně členitých plochách. Benzínové vertikutátory jsou výkonnější a jsou dobrou volbou pro větší a členité plochy, jsou však znatelně těžší než elektrické stroje. Mnohé rotační sekačky mají i možnost vertikutace, na co je dobré myslet, jestliže pořizujete sekačku na trávu. Její multifunkčnost oceníte i tím, že nemusíte skladovat dva stroje na úpravu trávníku.
 

Jak vertikutovat
 

Nože vertikutátoru nastavte tak, aby neupravovaly půdu, ale aby nařízly travní drn a zpřístupnili tak kořenům travních stébel dostatečný přísun živin a vláhy. Pokud vertikutátor neodstraní všechny nečistoty, je potřeba vše ještě doladit mechanicky hráběmi a mít trávník dokonale čistý. Ten je pak dobré pohnojit hnojivem určeným k podzimní údržbě. Jde o hnojivo, které má větší podíl draslíku.
 

Doporučení

Jestliže neopomenete podzimní a jarní vertikutaci, věřte, že se můžete v letní sezoně těšit pohledem na krásný trávník. A víc než pohled je, když se vaše bosé nohy zaboří do sytě zeleného a svěžího pažitu.