MagazínPodzim a krbová kamna k sobě patří

S blížícími chladnými dny mnozí zvažují pořízení krbových kamen. Na podzim ještě není nutno vytápět celý dům, ale přitápění v krbových kamnech jistě dokáže zvýšit tepelný komfort.

13.9.2017

S blížícími chladnými dny mnozí zvažují pořízení krbových kamen. Na podzim ještě není nutno vytápět celý dům, ale přitápění v krbových kamnech jistě dokáže zvýšit tepelný komfort.
 

Přitápění v krbu

Teplo z krbu představuje topení bez vysokých výdajů. Topení dřevem je zcela ekologické a stále platí, že i ekonomické palivo. Avšak jaká krbová kamna si pořídit? Teplovzdušná krbová kamna nebo teplovodní krbová kamna? Jaký je vlastně mezi těmito krby rozdíl?
 

Krbová kamna


Pořizovací cena teplovzdušného krbu je podstatně nižší¨, nežli je tomu u teplovodního krbu. Provoz teplovzdušného krbu není závislý na elektrické energii. Avšak při využití teplovodních kamen s výměníkem lze významně uspořit náklady na vytápění celého domu. Jsou li na teplovodní krbová kamna napojeny rozvody tepla. Avšak je dobré vědět, že oba systémy lze vzájemně zkombinovat.
 

O co se máme zajímat při nákupu kamen


Na štítku krbových kamen je mnoho pojmů. Mezi nimi je udávána i prostorová výhřevnost kamen. Tento údaj představuje kolik tepla, uvolní krb do prostoru za hodinu při spálení určitého množství paliva. Údaj je udáván v kW/h.
 

Automatika nebo také regulovaný výkon

Jde o regulaci hoření, které je řízeno řídící jednotkou. Jednotka na základě optimálního hořícího procesu, vyhodnotí aktuální situaci a tím dochází k regulaci vzduchu v ohništi. Termín regulovaný výkon pak představuje rozmezí tepla, které jsou kamna schopna odevzdat okolí při ideálním spalování.
 

Není dům, jako dům

Je potřeba mít na paměti, že jinak fungují krbová kamna v klasickém zděné stavbě, ve starém domě i v nízkoenergetickém či pasivním domě. To je zásadní parametr při výběru kamen. Jestliže zvažujete pořízení krbu do nízkoenergetického domu, je potřeba pořídit krb s velmi nízkým výkonem, cca kolem 2 – 4kW. Před nákupem krbových kamen je vhodná i porada s revizním technikem, který je schopen posoudit individuální možnosti daného prostoru a spalinových cest.