MagazínPlánování na zahradě

Právě jste dostavěli dům a teď hurá na zahradu? Upravit terén? Zasadit stromy? Trávu? Rostliny? Práce je stále dost. Ti, kteří mají rodinné domy, ví, že při péči o dům a zahradu není o stálou práci nouze. Ale postupně.

5.4.2017
 
Právě jste dostavěli dům a teď hurá na zahradu? Upravit terén? Zasadit stromy? Trávu? Rostliny? Práce je stále dost. Ti, kteří mají rodinné domy, ví, že při péči o dům a zahradu není o stálou práci nouze. Ale postupně.
 

Plán

Ano, nejprve si v klidu domova s rodinou utvořte plán. Strategii nebo také koncepci, jak budete při práci na zahradě postupovat. Co od své zahrádky očekáváte. Chcete na ní jen odpočívat? Chcete pečovat o záhony zeleniny nebo se kochat záplavou květů. A nezapomínejme na děti a zvířata, i ti mají své potřeby. Před samotnou úpravou si rozvrhněte terén a zamyslete se nad jeho zvláštnostmi. Chcete je vyzdvihnout nebo upozadit. Plánujeme na zahradě vybudovat posezení? Pergolu nebo altán? Máme už na svém pozemku vybudovanou garáž? Nebo chceme jen zastřešené stání? Jak budeme řešit přístupové cesty?
 

Terénní práce

Pozemky kolem novostaveb zpravidla nevypadají útulně. Je na nich spousta zbytků stavebních materiálů, suti a jiných nežádoucích věcí. Ani se zelení si hlavu během stavby nelámeme. Proto je potřeba ke kultivaci zahrady přistupovat od základu. Nejprve pomocí neselektivních herbicidů, zahradních kultivátorů, vyžínačů a křovinořezů odstranit nežádoucí křoviny a plevel.  Pak je potřeba budu upravit neboli vymodelovat do námi plánovaného tvaru a provzdušňovačem ji řádně prokypřit. Pak necháme terén delší domu odpočívat, necháme jej, tzv. sednout. Ideálně tak dva tři týdny. Během této doby si můžeme naplánovat další kroky.
 

Stromy a rostliny na zahradě

Při výběru stromů vycházejte z velikosti zahrady. Pečlivě si zjistěte, do jakých rozměrů strom, který chcete, dorůstá. Pamatujte také na to, že strom vynikne jedině tehdy, bude-li mít kolem sebe dostatek prostoru. Stejně tak rostliny vybírejte s ohledem na to, zdali se jedná o stinná nebo slunečná místa. Při výběru rostlin si uvědomte, kolik času budete péči o zahradu věnovat. Nějakou dobu potrvá, než se nám zahrada odmění za péči rozkvetlými záhony. Můžeme jí tedy doplnit i výsadbou v květináčích nebo truhlících. Zejména designové květináče budou ozdobou každé zahrady. Zamyslete se také nad popínavými rostlinami u opěrných zdí nebo pergol. Zahrada bude díky nim ještě útulnější.