MagazínPergoly a jak na ně

Pergoly podobně jako altánky, zahradní besídky a další dřevěné stavby neodmyslitelně patří k našim zahradám. Slouží nejen jako ozdoba, ale jsou také velmi účelné. Využíváme je především jako místo pro relaxaci, posezení s přáteli nebo jako oporu pro popínavé rostliny a vinnou révu i pro oddělení rušného místa od klidné zóny zahrady. Pergoly jsou běžně dostupné, lze je postavit svépomocí nebo zakoupit.

Pergoly podobně jako altánky, zahradní besídky a další dřevěné stavby neodmyslitelně patří k našim zahradám. Slouží nejen jako ozdoba, ale jsou také velmi účelné. Využíváme je především jako místo pro relaxaci, posezení s přáteli nebo jako oporu pro popínavé rostliny a vinnou révu i pro oddělení  rušného místa od klidné zóny zahrady. Pergoly jsou běžně dostupné, lze je postavit svépomocí nebo zakoupit. 
 

Funkce, velikost, tvar a umístění pergoly nepodceňujte

Při výběru pergoly si předem ujasněte za jakým účelem ji pořizujete. Lze ji umístit jako pokračování chaty či domu, například u vstupu do domu nebo napojenou na stěnu, ale také jako předzahrádku u restaurace, apod. Rovněž ji lze vybudovat jako samostatnou stavbu. Vždy získáme příjemné posezení.
 
Pergolu lze propojit s kuchyní či obývacím pokojem, což vám usnadní servírování jídla a nošení nápojů. Pergolu je potřeba vybírat tak, aby nenarušovala ráz domu a jeho okolí. Pergola může plnit také estetickou funkci. 
 
S tím souvisí také velikost pergoly. Jinak velkou pergolu potřebujeme ve vilkové zástavbě, jinak velkou zase u zahradní chatky v chatové osadě. V pergole je možné zabudovat zahradní nábytek nebo třeba krb. Tvarem nejste nijak limitováni. Můžete si vybrat z celé řady tvarů od klasického čtverce po mnoho úhelníky. 
 

Na co dávat pozor

Stabilita konstrukce pergoly je ovlivněna nosníky na kterých stojí. Důležité je správné spojení a ukotvení v terénu. Pergola musí být pečlivě ochráněna proti vodě. Ideální je umístění nosných sloupků 15 cm nad okolní terén. 
Pergoly lze pořídit dřevěné, nejčastěji ze dřeva jehličnatých stromů nebo z hliníku. Hliníková konstrukce je méně náročná na údržbu.