MagazínPéče o vodu v bazénu

Čistá, průzračná voda je základem pro zdravé užívání domácího bazénu.

5.4.2017

Čistá, průzračná voda je základem pro zdravé užívání domácího bazénu.


Zásady pro bezpečný provoz bazénu

Jednou z hlavních zásad je důkladný a pravidelný monitoring bazénové vody s ohledem na místní podmínky. Těmito podmínkami myslíme množství uživatelů bazénu, ale i místní klimatické podmínky.

Pravidelně tedy sledujeme hodnoty pH, tvrdost vody, manometr filtračního zařízení, hladinu chlóru i teplotu vody.


Co je to pH?

pH neboli vodíkový potenciál udržujeme v ideálním rozmezí 6,8 – 7,4. Od této hodnoty se odvíjí každá následná péče o vodu. pH vody v bazénu zjišťujeme pomocí lakmusového papírku nebo kapkových testerů. Přípravky bazénové chemie k udržení optimální hodnoty se pro zjednodušení užívaní taktéž označují znaménky pH+ nebo pH- . Bývají v kapalné, práškové i granulované formě a mohou se dávkovat přímo nebo pomocí dávkovačů.

Co je to Tvrdá voda?

Tvrdost vody vyjadřuje obsah rozpuštěných oxidů vápníku, hořčíku, aj. Tyto oxidy zvyšují možnost znečištění vody formou nežádoucího zákalu nebo usazováním solí na stěnách bazénu. Tvrdost vody sledujeme pomocí kapkových nebo tabletových testerů. Tvrdost bazénové vody by neměla překračovat 18˚N je nutné přikročit k nápravě pomocí změkčovačů vody.

Chlorovaná voda

Někteří jedinci si stěžují, že jim nesvědčí chlorovaná voda, ale chlorovaná voda denně přitéká i z běžného vodovodního řádu, tudíž by při optimálním chlorování bazénové vody a udržování hladiny chloru v rozmezí 0,3 – 0,5 mg/l nemělo docházet k potížím. Přípravky užívané k úpravě vody využívají obvykle chlornan sodný, který obsahuje 14 -17% aktivního chlóru. V současné době však není chlór jediným oxidačním činidlem, který se pro bazénovou chemii využívá. Kdo se chce chlóru vystříhat zcela, vsadí na úpravu vody v bazénu pomocí chemikálií vyrobených na bázi kyslíku solí nebo bromu, či jiných speciálních organických látek.

Monitoring

Kontrolu vody ve vířivce či bazénu provádíme nejméně 1x do měsíce. V případě potřeby samozřejmě častěji. Kontrola je závislá nejen na teplotě vody, ale i množství uživatelů bazénu.

Tip:

Nezapomínejme, že ani nejlepší bazénová technologie na úpravu vody, ani nejšetrnější či nejsilnější chemické přípravky nenahradí jednoduché základní hygienické pravidlo. Před vstupem do bazénu či vířivky se důkladně osprchujte. Je tedy vhodné mít v bezprostřední blízkosti bazénu nebo vířivky nainstalovanou solární sprchu, jejíž provoz je velmi ekonomickou záležitostí.