MagazínPéče o trávník pomocí vřetenové sekačky

Trávník má funkci nejen užitnou, ale také estetickou. Aby byl trávník pěkný na pohled a příjemný na dotek bosýma nohama, je potřeba o něj pečovat. K tomu nám dopomáhají různá hnojiva a mechanizace.

10.4.2017
 
Trávník má funkci nejen užitnou, ale také estetickou. Aby byl trávník pěkný na pohled a příjemný na dotek bosýma nohama, je potřeba o něj pečovat. K tomu nám dopomáhají různá hnojiva a mechanizace.
 

Druhy trávníků

Trávníky můžeme rozdělit na okrasné, rekreační, užitkové či technické. Podle toho, jak náročnou péči trávník vyžaduje, rozdělujeme trávníky na intenzivní a extenzivní.
 
Do skupiny intenzivních trávníků patří trávníky rekreační, sportovní a okrasné. Jsou to trávníky vyžadující intenzivní péči. Péče zahrnuje zejména velmi časté sekání trávníku, jeho hnojení, plení i zavlažování. Extenzivní trávníky jsou skupinou, kam řadíme luční trávníky, trávníky v ovocných sadech a trávníky technické. Tyto trávníky také vyžadují péči, avšak v mnohem menší míře.
 

Sekání nebo kosení trávy?

Kosa je nástroj pomocí, kterého kosíme trávu šetrně. Stébla trávy jsou seříznutá. Nejsou roztřepená a nedochází u nich ke stresu. Ano, odborníci Vám potvrdí, že při nesprávné péči může být i tráva stresovaná. A jak se to projeví? Stébla jsou náchylnější k chorobám a celkově neprospívají. Proto je vhodnější trávu kosit než sekat, ale vzhledem k tomu, že s kosou si dnes umí poradit málokdo, je vhodnější použít šetrnou sekačku na trávu.
 

Vřetenová sekačka

Pokud hledáme sekačku, která bude šetrná při péči o náš trávník, je dobrou volbou pořízení sekačky vřetenové. Tento typ sekačky pracuje na podobném principu jako nůžky. Na vodorovně se otáčejícím válci, vřetenu, jsou umístěny nože. Ve spodní části rámu je upevněn spodní nůž, tzv. protiostří. Tyto nože pak trávu neuseknou, ale uřežou. Ale péče o vřetenovou sekačku patří z hlediska údržby k nejnáročnějším. Dobrou péči trávníku zajistí jen precizně seřízená sekačka.
 

Komplexní péče o trávník

Sekání trávy není jediný nutný úkon při péči o trávník. Je potřeba trávník také hnojit, odplevelovat, válet, ochraňovat proti škůdcům, provzdušňovat a také odstraňovat posekanou trávu z trávníku. Tu můžeme z trávníku vyhrabat. Jednodušší způsob je pořízení sběrného koše. Vřetenová sekačka má malý metací účinek pro odhoz posečené trávy, proto se sběrací koše umísťují před nebo za vřeteno.