MagazínOpěrná zeď ulehčí stavební práce

Funkce opěrných zdí spočívá v podepření zeminy. Udržují zeminu pod potřebným úhlem nebo zajišťují svah proti sesuvu půdy.

11.4.2017

Funkce opěrných zdí spočívá v podepření zeminy. Udržují zeminu pod potřebným úhlem nebo zajišťují svah proti sesuvu půdy.
 

Proč využívat opěrné zdi

Důvodem proč využívat opěrné zdi, je možnost snížení zemních prací, čím druhotně dochází ke snížení finančních nákladů na stavbu. Zřejmá je také časová úspora, kdy nám odpadá náročná příprava litého betonu, stavění bednění a následné čekání na vyzrání betonu.
 

Variabilita opěrných zdí

Hotové, opěrné zdi jsou vyráběny v promyšleném výškovém odstupňování od 55 do 405 cm a v konstrukčních délkách od 49 a 99 cm. Jsou vyráběny ve tvarech T a L. Pokud však přesto zákazníkům navrhované rozměry nevyhovují, lze navrhnou a vyrobit opěrnou zeď přesně na míru požadovanou zákazníkem, dle konkrétního projektu. Navíc mohou být opěrné zdi dodány v různých barevných variantách.
 

Stavební připravenost

Přestože nám pořízení opěrných zdí ušetří čas i finanční prostředky, je nutná určitá stavební připravenost. Řádná příprava terénu před pokládkou opěrných zdí zajistí dlouhou životnost opěrné zdi. Usazení opěrných zdí vyžaduje velmi kvalitní zednickou práci a je důležité věnovat pozornost nejen betonu v základech, ale i mrazuvzdorné vrstvě.
 

Poruchy konstrukcí při špatném založení opěrné zdi

Nedostatečná dimenze opěrné zdi na zemní tlak, nedostatečná hloubka založení, dodatečné přetížení terénu od okolních staveb, neodvodnění konstrukce, to všechno může vést k poruchám na opěrných zdech. V případě, že si se založením opěrné zdi nevíte dostatečně rady, svěřte její založení odborníkům. Důslednou a kvalitní připraveností se vyhneme vzniku trhlin nebo dokonce ztrátě stability tohoto opěrného prvku.