MagazínOhřev bazénové vody

Pro zvýšení komfortu koupání ve venkovních bazénech je vhodné pořídit ohřev vody a u těch celoročně využívaných je ohřev vody nutností. Jaký ohřev vody v bazénu zvolit? Tepelné čerpadlo, výměník nebo solární ohřev?

26.4.2017

Pro zvýšení komfortu koupání ve venkovních bazénech je vhodné pořídit ohřev vody a u těch celoročně využívaných je ohřev vody nutností. Jaký ohřev vody v bazénu zvolit? Tepelné čerpadlo, výměník nebo solární ohřev?
 

Princip funkce tepelného čerpadla

Tepelná čerpadla odebírají energii z okolního vzduchu, kterou přeměňují na teplo a následně ohřívají bazénovou vodu. Tepelné čerpadlo má sice vysokou pořizovací hodnotu, ale vzhledem k současným cenám energií se s dlouhodobého hlediska vyplatí do něj investovat. Navíc jsou tepelná čerpadla šetrná k životnímu prostředí. Tepelná čerpadla mohou být vybavena také zpětným chodem a mohou vodu v bazénu v letních měsících ochlazovat.
 

Tepelný výměník

Pokud chceme vytápět vodu v bazénu s pomocí stávajícího vytápění v domě, měli bychom počítat s dostatečným výkonem stávajícího zdroje tepla. Může jít o elektrický nebo plynový kotel, ale i o topení na uhlí nebo dřevo. V těchto případech je potřeba hledat řešení individuálně, taktéž s ohledem na množství vody ve v bazénu. Je potřeba zohlednit také to, jestli bazén je či není zastřešený.
 

Solární ohřev

Princip funkce solárního ohřevu bazénové vody. Solární panel pohlcuje tepelnou energii ze slunečního záření. Chladná voda je pomocí čerpadla filtračního systému vháněná do solárního panelu, kde se ohřeje a teplejší se vrací zpět do bazénu. Tento typ vytápění bazénové vody je také potřeba navrhovat individuálně. Záleží však také na rychlosti průtoku vody přes panel. Pro správnou funkci solárního ohřevu je zapotřebí oběhové čerpadlo.
 

Solární plachta

Jedná se o plachtu z polyetylenu (PE), která je buď černá, nebo modrá a má na povrchu bublinkovou strukturu. Dává se na hladinu bublinkami do vody. Bublinky pak fungují jako lupa, přes kterou sluneční paprsky prohřívají vodu vně bazénu. Navíc zabezpečí bazén také proti odpařování vody a brání spádu nečistot.
 

Elektrické vytápění

Tento druh ohřevu vody se osvědčil zejména u vířivek a menších druhů bazénů. Je k němu nutný dostatečný přísun elektrické energie (400V) a jištění 32A.