MagazínOchrana dřevěného altánu

Jestliže si chceme pořídit zahradní altán ze dřeva, musíme počítat s tím, že je potřeba dřevo řádně ošetřit, abychom je ochránili před vnějšími vlivy. Musíme provést celý soubor opatření, kterými prodloužíme životnost altánu.

Jestliže si chceme pořídit zahradní altán ze dřeva, musíme počítat s tím, že je potřeba dřevo řádně ošetřit, abychom je ochránili před vnějšími vlivy. Musíme provést celý soubor opatření, kterými prodloužíme životnost altánu.
 

Dřevěné materiály

Dřevo je velmi oblíbený materiál zejména pro výrobu zahradních staveb. Je však potřeba o něj náležitě pečovat, abychom předcházeli jeho poškození. Hned po skácení stromu totiž dochází ke snížení vlhkosti v dřevě a po odstranění kůry, je dřevo velmi náchylné k poškození. Je tedy zřejmé, že než se k nám dostane, jako stavebnicový systém altánu, je zapotřebí učinit řadu kroků vedoucích k jeho ochraně před vnějšími vlivy.
 

Biotické vlivy

Do této skupiny patří dřevokazné houby a plísně a živočišní škůdci.
 
Dřevokazné houby jsou nejčastější příčinou chátrání dřeva. Dobře se jim daří ve vyšší vzdušné vlhkosti a v dřevěných materiálech způsobují hnilobné procesy. Tím snižují pevnost materiálu a vedou k jeho rozkladu. Mezi dřevokazné houby patří – dřevomorka, koniofora či trámovka.
 
Dřevokazní škůdci se na rozdíl od hub vyskytují i v suchém dřevu. Tito škůdci se dokážou vyvíjet ve dřevě po dobu několika generací, což vede u dřeva k jeho chátrání, navíc je napadené dřevo velmi neestetické. Mezi dřevokazné škůdce patří tesařící, červotoči, hrbohlavi, pilořitka.
 

Abiotické vlivy

Do této skupiny řadíme poškození dřeva povětrnostními vlivy. Patří sem déšť, sníh, sluneční a UV záření.
 

Konstrukční ochrana altánu

Úkolem této ochrany je vytvořit projekt altánu způsobem, aby dřevo dokázalo odolávat vlivům prostředí. Dostatečný přesah střechy altánu napomůže ochraně proti dešti a sněhu. Spoje materiálu by měly být vyřešeny tak, aby se s nich nezdržovala voda. Důležité je rovněž zabezpečit patky izolací, aby nenasakovaly vzlínající vodu. I při montáži můžeme jednotlivé díly altánu chránit. Stavební materiál uložíme pod zastřešení a nebudeme jej pokládat dlouhodobě přímo na zem.
 

Chemická ochrana altánu

Pokud chceme, aby nám altán dobře a dlouho sloužil, neopomíjejme základní nátěr. Základní nátěr nasaje do dřeva a chrání je pře dřevokaznými škůdci, navíc má i své ekonomické hledisko. Dřevo v dalších nátěrech je méně nasákavé, tudíž ušetříme. Základní nátěr necháme důkladně proschnout, přebrousíme jej a aplikujeme lazuru. Ty jsou na trhu na olejové nebo vodní bázi. Lazuru nanášíme rovnoměrně, alespoň ve dvou vrstvách. Vždy dbáme na perfektní uschnutí předchozího nátěru.