MagazínNávody na založení zahrady

Máte u svého domu nebo v zahrádkářské kolonii nevyužitý prostor? Podívejte se s námi na návod, jak na založení zahrady, aby byla skutečně dokonalá.

Máte u svého domu nebo v zahrádkářské kolonii nevyužitý prostor? Podívejte se s námi na návod, jak na založení zahrady, aby byla skutečně dokonalá.

To první, co je třeba zohlednit, je představa, jak by zahrada měla vypadat a hlavně k čemu by měla sloužit. Možností je více:
  • Dokonale sladěný prostor především pro okrasu
  • Místo k relaxaci a setkávání s přáteli
  • Prostor pro pěstování domácích plodin
Od toho je třeba se v první fázi odpíchnout a rozhodnout se, co v rámci daných možností využít, nebo naopak zavrhnout. To je první krok. My se teď podíváme společně na zahradu, která bude univerzální a nabídne od každého trochu.


Upravte terén – tím návody na založení zahrady začínají

To první, bez čeho se zcela přirozeně neobejdete, je nezbytná úprava terénu. Těžko lze předpokládat, že váš pozemek bude dokonalý. Proto odstraňte vše nepotřebné, od různého stavebního a jiného odpadu, až po přebytek zeminy. Dále nezapomeňte plochu srovnat do roviny, nebo naopak vytvořit první valy tam, kde budete chtít nerovný, třeba kopcovitý nebo terasovitý terén. Případně zpevněte terén opěrnou zdí.

Zamyslete se nad obytnou částí

I ta k zahradě samozřejmě patří a je přirozeně třeba, aby nabídla potřebné zázemí. Sem můžeme zařadit třeba terasu u domu, altán, pergolu či jiné posezení, kde si můžeme odpočinout, schovat se ve stínu či grilovat. Oblíbené jsou také zahradní chatky, které poslouží nejen k přebývání či jako letní kuchyňka, ale případně mohou částečně nebo úplně nahradit kůlnu.

Plánujete pěstování?

I k tomu je třeba vyčlenit prostor. Je třeba myslet na to, co plánujete pěstovat a kolik daná plodina vezme prostoru. Je rozdíl, zda půjde o drobné bylinky, nebo třeba dýně. Ideální je danou sekci již při budování rozdělit na odpovídající záhony. Do této části zahrady samozřejmě patří i případné skleníky, nebo pařeniště. I o nich je dobré mít jasno ještě před tím, než kopnete do země a začnete vytvářet jednotlivé sektory.

Myslete na estetiku i odpočinek

Naše návody na založení zahrady zakončíme oblastí, která bude sloužit jako relaxační a estetická. Základem by měl být rozhodně kvalitní trávník, který vyžaduje dostatečnou péči, hnojivo i pravidelné sekání. Neměly by chybět ani drobné keře, stejně jako pestrobarevné květiny, popřípadě záhony trvalek nebo letniček. Dané rostliny sice nejsou nijak k užitku, ale k celkové kráse zahrady přispívají více než dost.


Jak na doplňky?

Ať už plánujete cokoliv, můžeme s klidným svědomím říci, že to na současném trhu najdete. Mohou to
být různě velké kameny a podobné doplňky jako dřevěné brány a vstupy, kašny a fontány, lehátka, houpačky a podobně.