MagazínNa zimu pod přístřešek pro auto

Budou mi pod přístřeškem zamrzat skla? Nebude na automobil sněžit? Jak moc chladné počasí poškodí konstrukci stavby? Funkčnost přístřešku pro auto je pro mnohé opředena řadou otázek. Odpovězme si alespoň na některé z nich.

Pokud bydlíte v rodinném domě a vaše garáž je již plná, není dobré nechávat automobil stát bez ochrany. A především v zimě. V takové chvíli je přístřešek pro auto ideálním řešením. Jeho montáž je snadná a rychlá. Ve svých schopnostech nezaostává za garážovým stáním ani o kousek.

Jak obstojí v náročném počasí?

Se zdviženou hlavou. A hlavně. S jeho konstrukcí se dá následně ještě pracovat, a to dle potřeb majitele. Přístřešek se ve většině případů kotví jednou stranou k domu. Díky je tomu je chráněn proti větru a dešti. A pokud na tento směr parkujete vůz, nemusíte se bát každodenního škrábání zamrzlého skla. Tento jev nastane zřídka.

Samozřejmě se může stát, že na auto bude sněžit. Proto je vhodné další stranu zabezpečit vzrostlými stromy. V případě ocelové varianty, lze využít služeb bočních výplní a celý prostor zcela uzavřít.

Bude konstrukce trpět za chladného počasí?

Nabídka přístřešků pro auto je široká a zahrnuje výběr tří základních materiálů. Dřevo se využívá stále méně častěji. Jeho údržba je složitější, a pokud něco zanedbáme, může dojít k nenávratnému poškození. Ocel a hliník reagují jinak. Opotřebení a ztráty lesku se bát nemusíme. Povrch hliníkové konstrukce je speciálně upraven. Déšť, studený vítr a sníh mu neškodí.

Hliníkový přístřešek zvládne zatížení až 600 N/m². Jedná se o cca 60 cm čerstvého sněhu. Nemusíte se tak bát poškození, ovšem lepší je pravidelně sníh ze střecha odmetat.

A jak připravit hliníkový přístřešek na zimu?

V listopadu či na začátku prosince je nutné si rezervovat pár hodin pro lehkou údržbu. Stačí se projít okolo a zkontrolovat všechny spoje a další části. Střechu je dobré umýt a rohy zbavit spadaného listí. Ty se mohou dostat také do okapu. Vše by mělo být zcela čistě a připravené na náročnější počasí. Nic nesmí bránit odtoku vody z roztátého sněhu. 

A proč parkovat v zimě pod přístřeškem?

Pokud parkujete pod přístřeškem, auto si stále udržuje stálou teplotu. Nehrozí tak teplotní šok v důsledku neustále ohřívání v garáži. V tomto směru nedochází ke kondenzaci vodních pár, které mohou přispět k rezivění vozu.

Majitelé vozů se také často bojí komplikovanějšího přístupu. Hliníkovou konstrukci je však možné vytvořit zcela na míru a část prodloužit až přímo ke dveřím.