MagazínVýhody zemní vrutů při stavbě domu

Vybrali jste si ideální dům a teď přemýšlíte nad jeho technickou stránkou? Je lepší klasická základová deska nebo zemní vruty? Druhé varianty se často bojíme, přitom však představuje moderní, jednoduché a rychlé řešení.

Češi jsou v zásadě konzervativní, což se projevuje i ve stavebnictví. A přestože víme, že v zahraničí je běžná praxe umístit dřevostavbu na zemní vruty, vyžaduje mnoho budoucích majitelů montovaných domů klasickou základovou desku. Ale uvažte, s její přípravou se čas výstavby výrazně prodlouží a zároveň s sebou nese také větší náklady. 

Výhody zemních vrutů

Při stavbě montovaného domu ze dřeva na zemních vrutech je výhodou, že pro ně není problém umístit je i do náročnějšího terénu. Bez problému si totiž poradí i se svažitým i kamenitým terénem. Hloubka ponoru do závisí na typu stavby. Například u garáže bude hloubka jiná než u dřevostavby či mrakodrapu. 

Kontrola pozemku především

Před zahájením stavby domu, potažmo ideálně před koupí daného stavebního pozemku, byste měli mít dostatečné informace o stavu pozemku. Ty zjistíte pomocí geologického průzkumu. Nevhodné podloží může ohrozit možnost výstavby nebo ji také značně prodloužit. A ne vždy jsou prodejci pozemku ke svým zákazníkům zcela poctiví.
 
Podívejte se jak provádíme stavbu montovaného domu u nás v Hobbytecu 
 

Ekologická stavba

Stavba montovaného domu na zemních vrutech je nejen věcí ekonomickou, ale také ekologickou. Při její realizaci není potřeba využívat těžkou techniku, která narušuje celkový stav pozemku. V případě demontáže se pak nemusíte potýkat s náročným rozbíjením základové desky. Vruty odstraníte a pozemek je připravený pro jinou stavbu. Tento typ stavby je navíc 100% recyklovatelný a tak neničíte životní prostředí, tak jak je tomu u zděných staveb.