MagazínMobilní domy a jejich využití

Mobilní dům, stavba na kolečkách, kterou lze přesunout kam potřebujeme. Mobilní domy levně pořídíme od 200 000 Kč. Starší domy se dají pořídit od 80 000 Kč nahoru.

Mobilní dům, stavba na kolečkách, kterou lze přesunout kam potřebujeme. Mobilní domy levně pořídíme od 200 000 Kč. Starší domy se dají pořídit od 80 000 Kč nahoru. 
 

Mobilní domy pocházejí z Ameriky

Mezi prvními, kdo si tento typ bydlení oblíbil, byli v 50. a 60. letech Američané. Začali je budovat jako řešení pro ty, kdo se stěhovali za prací přes celé území USA. Zanedlouho poté začali budovat na okrajích měst stálá stanoviště včetně přípojek. V Evropě se mobilní domy používají především pro rekreační účely. Mobilním domům v posledních letech přichází na chuť i Češi. Využívají je pro rekreaci na horách, u vody a stále více také k trvalému bydlení. 
 
Na mobilní domy není nutné mít stavební povolení , v určitých případech je však potřeba provést ohlášení na stavebním úřadě. Neobejdete se však bez přípojky elektřiny a plynu, na které musíte mít potřebná povolení příslušných firem.
 

Bydlete celoročně

Dávno neplatí, že je celoroční bydlení v mobilheimu nesmysl z důvodů, že je tam zima. Díky dobré izolaci můžete obývat dům celoročně. Řada domů je také nízkoenergetických. Od klasických domů se tedy nijak zvlášť neliší, je zde zavedena voda, elektřina i odpady. 

 

Využití mobilních domů

  • Rekreační objekt
  • Zahradní chatky
  • Dočasné bydlení
  • Provozovna
  • Kancelář
  • Ubytování pro kempy, hotely či ubytovny
  • Nouzové ubytování při záplavách či požáru
 

Jednoduchá skládačka

Nejběžnější velikosti domu, které jsou k dostání na trhu, jsou o velikosti 9x3 metry a lze je využít například jako zahradní chatku. Jednomodulové mobilní domy mají 4 x 15 metrů na délku, 2,5 až 4,9 metrů na šířku. Hmotnost je pak až 8 tun. 
Nestačí vám tato velikost? Na trhu jsou také vícemodulové domy do tvaru L  nebo jako dva moduly vedle sebe.