MagazínMarkýzy pro dům i zahradu

Vadí vám sluneční paprsky? Díky markýzám už nebudou. Nabídka markýz je bohatá. Pokud chcete trávit čas na terase nebo na zahradě, markýzy vám to umožní.

Vadí vám sluneční paprsky? Díky markýzám už nebudou. Nabídka markýz je bohatá. Pokud chcete trávit čas na terase nebo na zahradě, markýzy vám to umožní. 
 

Venkovní markýzy

Markýzy můžete instalovat na balkon, na terasu i zahradu. Venku zajistí příjemný stín a v interiéru také přívětivější klima, zejména v horkých letních dnech. Pomáhají regulovat množství slunečního záření, které dopadá na fasádu domu. Markýzy lze podle potřeby zasunovat tak, aby vám v případě potřeby nebránily ve výhledu do okolí. 

Markýzy se dělí dle typu konstrukce na:

  • otevřené
  • kazetové
  • polokazetové
  • výsuvné
  • sklopné
     
Otevřené markýzy - nemají nijak krytou konstrukci ani látku. V zataženém stavu je potřeba je chránit proti znečištění a zmoknutí. Lze si pořídit otevřené markýzy s ocelovým nosným profilem i bez. Markýzy bez nosného profilu jsou nejlevnější řešení. Oproti markýzám s nosným profilem jsou mnohem menší. 
 
Markýzy s nosným profilem jsou tužší a mají lepší stabilitu. Na nosný profil jsou připevněna hliníková ramena, navíjecí mechanismus a kotvící konzole. Tyto markýzy lze instalovat na stěnu i do stropu, jsou vhodné i na terasy. 
 
Kazetové markýzy - nejluxusnější typ markýz. Mají dokonalé konstrukční řešení. Základ konstrukce tvoří samonosná kazeta do které jsou umístěny všechny prvky markýzy. Po zasunutí do kazety je chráněna látka, ale i ramena markýzy. Kazety se vyrábí z hliníkových slitin. 
 
Polokazetové markýzy - kombinuje vlastnosti kazetové a klasické markýzy. Nosnou část tvoří ocelový profil, na kterém je uchycena kotvící konzole a ramena. Při zatažení markýzy do kazety je chráněna pouze navíjecí hřídel s látkou. Markýza polokazetová je levná a má lehkou konstrukci. Markýza má velmi elegantní vzhled.