MagazínKvěten na zahradě

Měsíc květen a kvetoucí zahrada k sobě neodmyslitelně patří. Květen, je mnohými považován, za nejkrásnější měsíc v roce. Jeho krása je však vyvážená naším dvojnásobným pracovním nasazením při péči o zahradu.

11.5.2017
 
Měsíc květen a kvetoucí zahrada k sobě neodmyslitelně patří. Květen, je mnohými považován, za nejkrásnější měsíc v roce. Jeho krása je však vyvážená naším dvojnásobným pracovním nasazením při péči o zahradu. To, že se při jarním rozpuku hlásila k životu nejen okrasná zeleň, ale i mnohé druhy odolných plevelů je zřejmé. A to, že jsme je neměli čas vymítit brzy s prvními jarními paprsky se nám může v květnu značně vymstít. Plevel roste jako o závod a my musíme včas zasáhnout, aby neovládla celou naší zahradu.
 
Po ledových mužích (12. – 14. května) vysazujeme, do již upravených zahrad i choulostivější rostliny. Jde zejména o hlíznaté rostliny (tulipány, narcisy, ocún, jiřiny, aj.) dále pak muškáty, lilie a surfinie. Nezapomínejme osadit také zeleninové záhony rajčaty, paprikami, okurkami, dýněmi, cuketami či celerem. Právě v květnu je vhodné množení trvalek, osazování truhlíků a květináčů, které nám ozdobí pergoly, altány, ale i okna rodinných domů. U pergol si můžeme z vhodných popínavých rostlin vytvořit květinovou stěnu.
 
Horké letní měsíce se kvapem blíží a vysazené rostliny i dřeviny je potřeba chránit před uschnutím dostatečnou závlahou. Rostliny tedy průběžně zaléváme a dle potřeby přihnojujeme. Důležitá je i ochranu proti škůdcům, kterým se s přibývajícím teplem velmi daří. Pokud máme na zahradě vodní fontánu či jezírko je nutné tyto vyčistit a zbavit nežádoucích řas.
 
S přibývajícím teplem se pak zaměřte na zálivku a sekání či kosení trávy. S tím nám pomůže sekačka na trávu. Zavlažování trávníku je nezbytné pro jeho dobrou kondici. Není vhodné jej zavlažovat denně. Ideální je zavlažovat co třetí den, s přihlédnutím k místním klimatickým podmínkám. Nezapomeňte, že nejen sluneční paprsky, ale také velmi silný vítr plochu trávníku vysušuje. Pokud máme možnost využití dešťové vody, je pro zavlažování velmi vhodný systém automatického zavlažování.
 
Kosení versus sekání trávy. Sekaček na trávu je mnoho druhů. Při jejím pořizování je dobré myslet nejen na pohon, ale také na to, jak velkou plochu trávníku budeme pomocí sekačky ošetřovat. Na malé plochy postačí vřetenová sekačka, která trávník neseká, ale vlastně stříhá. Jde o velmi šetrný a ekonomický způsob ošetření trávníku. Avšak na velké plochy si asi pořídíte spíše rotační sekačku.  Benzínovou, elektrickou nebo aku pohon. Tyto sekačky jsou pak navíc většinou dovybaveny pojezdem, který usnadňuje manipulaci se sekačkou.