MagazínKouzlo malého mobilního domu

Pro někoho nepochopitelné bydlení, pro jiného splněný sen. Malé mobilní domy nabídnou na pár metrech vše potřebné, a ještě mnoho navíc. Poskytnou vám sympatický způsob života, který za nízké náklady splní vysoké nároky.

Menší pořizovací cena, ekologičnost a variabilita. To jsou jen základní výhody mobilního domu. Ten si v posledních letech postupně ukrajuje větší a větší krajíc z realitního trhu. Firmy, které se tímto stylem bydlení zabývají, vytvářejí architektonicky i funkčně stále zajímavější obydlí. A s jídlem roste chuť. Popularita mobilních domů roste a ti nejodvážnější v nich vidí blízkou budoucnost.

Od toho nejdůležitějšího

Cena. Mobilní dům je možné pořídit za několik set tisíc korun. Dnes za to dostanete kvalitní konstrukci s dostatečným zateplením, aby bylo možné stavbu obývat celoročně. Součástí může být i moderní střešní topení, plastová okna a kompletní fasáda. A pokud budete chtít, můžete z mobilního domu vytvořit místo k životu, které vám bude závidět i majitel zděné varianty. Inspirujte se v galerii!

Efektivní minimalismus

Ještě před pořízením mobilního domu je dobré si říct, kolik metrů čtverečních k životu potřebujete. Nabídka je široká a můžete začít již na 25 m². Pro mladý pár či jako víkendová chata ideální. Pokud očekáváte rodinu bude vhodnějším řešením dům o větších parametrech. Malé mobilní domy nabídnou klidně i rozměr 4+kk, což se vyrovná běžné bytové jednotce, ovšem bez sousedů.

Rychlá výstavba v přírodě

Mobilní domy jsou navrženy z přírodních ekologických materiálů. Navíc nepotřebujete základy, do země kopete minimálně. Dům je přizpůsobený na ekologický typ vytápění. Na střechu můžete umístit solární panely a snížit tak celkové provozní náklady na minimum.

Samotná montáž je velmi rychlá. Několik měsíců od prvotních plánů můžete bydlet. Hotová stavba vám přijede na místo a vše je připraveno k bydlení. V Hobbytec vám zajistíme dopravu prostřednictvím specializované firmy.

Od bydlení po sídlo firmy

Všechny zmíněné výhody malých mobilních domů jim dávají velmi široké využití. Rychlost výstavby a nízká cena se může hodit společnostem, které mají průmyslový areál a potřebují zázemí pro zaměstnance. Pro někoho, kdo touží mít víkendové útočiště mimo ruch města, může mobilní dům sloužit jako chata či chalupa. Opět k nim nebudete potřebovat základy nebo dlouhé přípravy. 

Stavební povolení malého mobilního domu 

Dlouhé papírování v souvislosti se stavbou je strašákem každého stavitele. U mobilních domů se stavebnímu povolení můžete vyhnout. Ve většině případů vám bude stačit územní souhlas. I když je mobilní dům dle zákona pouze "výrobkem plnící funkci stavby" musí splňovat všechny důležité požadavky. S takovou stavbou pak není spjatá kolaudace, a proto ji ihned můžete obývat. 

Více o samotných požadavcích v našem minulém článku