MagazínJak připravit bazén na chladné měsíce

V dešti a za chladného počasí je koupání v bazénu opravdu romantickou záležitostí. V dnešní době je možné udržet příjemnou teplotu vody nejen za chladného počasí ale po celý rok. Pomohou nám k tomu tepelná čerpadla a vhodné zastřešení.

Ať je slunce nebo chlad, pomocí tepelného čerpadla můžete ohřát bazénovou vodu za velmi krátkou dobu. Toto zařízení dokáže odebírat teplo z okolního vzduchu a energeticky jej velmi úsporně přesunout přímo do bazénu. Při jeho pořízování je třeba se zaměřit na objem vody, který využíváme. Pokud se například jedná o čísla okolo 25 m² bohatě stačí čerpadlo s výkonem cca 5 kW. Ideálním řešením je poté připojit čerpadlo k bazénové filtraci.

Vhodné zastřešení

Tvrzení, že tepelné čerpadlo vám vystačí po celý, je trochu mylná. V chladných měsících je třeba ho doplnit o vhodný typ zastřešení, aby nedocházelo k tepelným únikům. Pro zapuštěné bázeny se ideálně hodí posuvné zastřešení, naopak pro ty nadzemní je třeba zvolit mobilní verzi. 
 

Posuvné zastřešení

Jednotlivé segmenty posuvného zastřešení bývají z polykarbonátových desek opatřených UV filtrem. Ty mají vynikající tepelně izolační schopnost, protože umí velmi dobře transformovat i minimální sluneční záření. Spodní část konstrukce je uložená v kolejišti, ve kterém se jednotlivé segmenty posunují.

Mobilní zastřešení

Tento typ zastřešení je pro pořízení finančně méně náročný a jeho velkou výhodou je nejen cena, ale právě mobilita. Mobilní zastřešení je lehká stavba a pro její stabilitu ji musíme upevnit k zemi kotvícími patkami. Mobilní zastřešení je multifunkční, jestliže jej nechcete použít k zastřešení bazénu, lze z něj během chvíle vytvořit třeba zastřešení pro pískoviště, apod.