MagazínKdyž se spálí trávník

Horké léto s malým počtem vydatných srážek představuje pro zatravněnou plochu velkou zátěž. Zejména v období vysokých teplot potřebuje trávník odpovídající péči.

26.7.2017
 
Horké léto s malým počtem vydatných srážek představuje pro zatravněnou plochu velkou zátěž. Zejména v období vysokých teplot potřebuje trávník odpovídající péči.
 

Efektivní ochrana trávníku

Jestliže je sucho, každý ví, že je potřeba zalévat, a to zejména ráno a večer. V čase, kdy sluneční paprsky mají největší intenzitu, voda znásobuje sílu slunečního záření, což způsobí spálení travních stébel. Zalévat lze samozřejmě z vodovodního řadu, ale nejlepší je zachycená dešťová voda. Trávníku je jedno jestli zavlažujeme pomocí konve, hadice nebo zavlažovacího systému, hlavní je voda.
 

Automatika

Jestliže chceme zavlažovat ráno i večer jistě přivítáme možnost využívat zavlažovací systém. Automatický zavlažovací systém ušetří náš čas a ulehčí fyzickou námahu. Při nákupu zavlažovacího systému je dobré vsadit na systémy, které mají řídící jednotku, aby bylo možné nastavit si časovač a intenzitu závlahy.
 

Vícenásobná ochrana trávníku

Dostatečná závlaha je důležitá, ale ochranu trávníku lze zvýšit. A to správným mulčováním. Pomocí vhodné rotační sekačky na trávu se rozseká tráva na malé kousky. Tímto je půda chráněná proti nadměrnému vysychání, což kořínky travních stébel jistě ocení. Rozkládající se tráva dodává do půdy množství živin v podobě humusu. Mulčovat je však potřeba s náležitou znalostí.
 

Jak mulčovat

Mulčování pomáhá pouze tehdy, je li prováděno správně. Rotační sekačka vhodná na mulčování má speciální nůž, který dokáže trávu rozsekat na velmi jemnou hmotu, která v sobě obsahuje vodu, zabraňuje vysoušení půdy a rychle se rozkládá.

Avšak ani příliš

časté mulčování není vhodné, aby nedocházelo k vzniku travní plsti. Tato pak brání přístupu vzduchu, vláhy a živin ke kořenům travních stébel.
 

Prospěšné mulčování

Kde mulčování vždy prospívá? Zejména v parcích nebo ve svažitých místech, ale i kolem silnic, apod.