MagazínJarní úklid na balkónech

Mnohé balkóny vypadají na jaře spíš jako skladiště, které obyvatelé bytů používají jako kuřárnu. Je to škoda, protože i na malém prostoru si můžeme vytvořit oázu klidu, kde se schováme s kávou před každodenními povinnostmi.

Mnohé balkóny vypadají na jaře spíš jako skladiště, které obyvatelé bytů používají jako kuřárnu. Je to škoda, protože i na malém prostoru si můžeme vytvořit oázu klidu, kde se schováme s kávou před každodenními povinnostmi.
 

Důležitý úklid

Zimní únavu vystřídá příval jarní energie, kterou můžeme využít třeba při úklidu. Z balkónů je potřeba vyhodit vše co je rozbité nebo nefunkční nebo to, co na balkón jednoduše nepatří. Pokud si nevíme rady kam s drobnostmi, které chceme na balkónech ponechat, zvažme pořízení úložného boxu. Úložné boxy jsou v mnoha variantách, stačí si pouze vybrat.
 

Stěny a podlaha balkónu

Balkón se dá zútulnit nátěrem stěn. V tomto případě, je nutné být obezřetný, aby balkón nepůsobil rušivě mezi balkóny druhých nájemníků. S podlahou je to jednodušší. Je dobré však myslet na to, že se změnou podlahy se může navýšit stávající podlaha, tak myslete na to, zdali půjdou otevřít balkónové dveře.
 

Doplňky na balkóně

To, že má balkón jen pár metrů čtverečních, nemusíme cítit jako omezení. S vhodným zahradním nábytkem z něj vykouzlíme oázu pohody a klidu. Zahradní nábytek volíme raději stohovatelný. Dobrou službu nám udělá také lavice, ve které je úložný prostor.
 

Zastínění balkónu

Stínící technika se hodí i na balkóně. Mnohdy si vystačíme se slunečníkem. Slunečníky jsou na trhu v mnoha variantách. Vyšší komfort nám zajistí markýza. Na balkónech si vystačíme s markýzou s ovládáním na kliku, ale pokud si chceme užít opravdový luxus, je vynikající volbou markýza s elektro pohonem. Na trhu jsou i markýzy vyrobené speciálně pro balkóny v panelácích.
 

Osvětlení

Pokud si balkón uklidíme a vybavíme posezením, věřte, že jej bude chtít užívat celodenně. A není nad příjemné večerní posezení u sklenice s vínem. Zvažme proto pořízení osvětlení. A že nemáte na balkón zavedenou elektřinu? Sáhněte po svíčkách, lucernách nebo papírových lampiónech a romantiku máte zaručenou.
 

Tip:

Pokud na balkónek pořídíte malý gril, bude to dokonalost sama. Na balkóny volíme spíše elektrické grily, které jsou uzpůsobeny na grilování v interiéru. Pak se už jen obklopíme květinami a bylinkami v truhlících a květináčích. Otevřeme láhev vína a naše nekonečná balkónová párty může začít.