MagazínJakým nátěrem ošetřit dřevěnou pergolu

Máme novou pergolu či zahradní nábytek a samozřejmě chceme, aby dlouho vydrželi hezké a funkční. Proto je musíme správně ošetřit a to provedeme jedině kvalitním nátěrem.

 
Máme novou pergolu či zahradní nábytek a samozřejmě chceme, aby dlouho vydrželi hezké a funkční. Proto je musíme správně ošetřit a to provedeme jedině kvalitním nátěrem.
 

Postup ošetření nového dřeva

V případě, že ošetřujeme pergolu, kterou jsme zakoupili jako stavebnicový systém, máme záruku, že je zhotovená z kvalitního a dobře vysušeného dřeva. Pokud je dřevo nedostatečně prosušené neudrží se na něm ani ten nejkvalitnější nátěr. Také natírání v suchém počasí, nejlépe slunečno a bezvětří, zaručí, že nátěr bude dobře prosychat a nebudou na něm ulpívat naváté nečistoty.
 
Jako první provedeme vždy základní nátěr. Někomu se může zdát zbytečný, ale základní nátěr je jedním z nejdůležitějších kroků při ošetření jakýchkoliv dřevěných povrchů. Pokud chceme, aby nám pergola dlouho sloužila, nešiďme ji a dopřejme ji základní nátěr, který se do dřeva správně nasaje a ochrání ho před dřevokaznými škůdci a houbami.
 
Jak při následujících nátěrech zjistíme, základní nátěr má i své ekonomické hledisko. Ušetříme značné množství lazury v dalších nátěrech a lazura bude mít rovnoměrný a vyvážený odstín. Opět díky tomu, že jsme použili základní nátěr. Základní nátěr necháme 24 hodin důkladně proschnout. Následně povrch přebrousíme jemným smirkovým papírem a zbrousíme případné nečistoty a „dřevěné chloupky“.
 
Povrch po broušení dokonale očistíme a použijeme k nátěru lazuru. Lazur je na trhu značné množství. Její kvalitu poznáme podle označení podílu aktivních látek (pohybují se v rozmezí 40 – 80%). Čím vyšší je podíl aktivních látek, tím potřebujeme méně nátěrů a lazura na povrchu dřevěné pergoly déle vydrží. Levnější lazura ochrání dřevo na cca 3 – 5 let. Ta kvalitnější zajistí naší dřevěné pergole ochranu až na 9 let.
 
Lazuru nanášíme štětcem ve vrstvách a každou vrstvu necháme dokonale proschnout. Doporučuje se ošetřit dřevěný povrch ve dvou až třech vrstvách. Lazuru štětcem dobře roztíráme, aby nedošlo k jejímu stékání. Zde platí na štětec raději méně lazury než více. Je totiž důležité, aby se lazura rovnoměrně vsakovala. Správně ošetřené dřevo pomocí lazury má krásně zvýrazněnou strukturu dřeva a takováto pergola bude jistě ozdobou zahrady.
 

Tip:

Stejným způsobem můžeme ošetřit i další zahradní stavby. Pokud bude mít pergola, přístřešek, zahradní domek nebo zábradlí na terase stejnou lazuru, jistě bude zahrada naší chloubou.