MagazínJak využít listí a kdy jej hrabat?

Hrabání listí mezi nejoblíbenější činnosti rozhodně nepatří.

Hrabání listí mezi nejoblíbenější činnosti rozhodně nepatří. 
 

Nejlepší je podzim

Na otázku kdy hrabat listí máme jednoduchou odpověď - je to na podzim. Pokud necháte listí jen tak ležet v zahradě, tráva a rostliny, které pod ním budou schovány, ztratí přívod vzduchu a zvýší se pod listím vlhkost. Díky tomu umožníte vznik hniloby a plísní. Následkem bude zničený trávník, uhynulé rostliny. 
 

Čím listí uklízet? 

Zahradní listí můžete klasicky shrábnout hráběmi dřevěnými nebo kovovými  nebo si pořídite praktického pomocníka, kterým je vysavač listí. Ty jsou k dostání s elektrickým, aku či benzínovým pohonem. Mnoho modelů zvládá také mulčování listí. Odhánění listí fukarem vám ušetří mnoho času. Listí jen shrábnete do pytle či sudu a můžete jej využít dále. 
 

Jak listí využít 

Shrabané listí můžete využít na kompost. Doba tlení je pak mnohem delší než u klasické trávy a plevele. Rovněž můžete listí použít na mulčování. Vysavač listí s elektrickým motorem s mulčovací funkcí vám usnadní práci. Takto připravený mulč poslouží jako izolace proti mrazu, k udržení vlhkosti a také dodá rostlinám potřebné živiny. Listí se nedává těsně na kmeny stromů. Máte-li listí nadbytek, můžete jej dát také do sběru bioodpadu.
 

Další možnosti využití listí

Kromě kompostování a izolace pro rostliny, poslouží listí v zahradě také jako topivo. Suché listí bude perfektně hořet v krbu. Rovněž z něj můžete vytvářet zajímavé podzimní dekorace. Rozhodně byste neměli listí pálit na zahradě, házet k sousedům přes plot a rovněž jej nevyhazujte do popelnice. Spadané listí neublíží trávníku, pokud je ve stejně silné a rovnoměrné vrstvě. Menší kupky listí na zahradě lákají k přezimování ježky a další živočichy.