MagazínJak vybrat vhodný vertikutátor

Aby trávník dobře prospíval, je potřeba věnovat mu dostatek péče po celý rok. Hezký trávník lahodí oku, ale jeho kvalitu poznáte, až se na zelený koberec postavíte bosými nohami.

 
Aby trávník dobře prospíval, je potřeba věnovat mu dostatek péče po celý rok. Hezký trávník lahodí oku, ale jeho kvalitu poznáte, až se na zelený koberec postavíte bosými nohami.
 

Proč je trávník nutné vertikutovat

Pro silná a zdravá stébla trávy je nejdůležitější dostatečný přísun vzduchu. Proto tráva lépe prospívá, když není zemina udusaná, ale dostatečně provzdušněná a to nedosáhneme klasickými hráběmi. Zeminu je potřeba provzdušnit v dostatečné hloubce a k tomuto účelu jsou vhodné vertikutátory,(z angl. vertical cut, neboli vertikální řez).
 

Vertikutátor

Tento speciální stroj, je vzhledem podobný rotační sekačce, avšak konstrukce se značně liší. Součástí systému vertikutátoru je rotační hřídel s ostrými drápky nebo noži. Vertikutátor vybíráme nejen podle ceny, ale zejména velikosti a členitosti plochy, na které jej budeme používat. Vertikutátory jsou elektrické a benzínové.
 

Srovnání elektrických a benzínových vertiktátorů

Vertikutátory s elektrickým pohonem mají sice nižší výkon motoru než benzínové, ale mají také nižší hmotnost a tak je s nimi snadnější manipulace. Jsou však vhodné spíše pro menší zahrádky. Vertikutátory s benzínovým motorem mají odolnější šasi než elektrické. Díky vyššímu výkonu mohou mít i větší šíři záběru a jsou vhodné k údržbě větších ploch. Stroj s benzínovým pohonem je vhodnější nejen na rozlehlejší, ale také členitější plochy.
 

Jsou vhodnější nože nebo drápky?

Vertikutátor pracuje na základě otáčení rotační hřídele s ostrými drápky nebo noži. Vertikutátor s drápky slouží spíše k vyhrabání travní plsti a dočištění trávníku. Vertikutátor s noži narušuje vrchní část zeminy do hloubky několika centimetrů. Stejně jako u sekačky na trávu můžeme hloubku řezu regulovat. Některé stroje mají možnost využívat obě tyto funkce dohromady. Mají dvě hřídele. U jiných strojů lze hřídele jednoduše vyměňovat.
 

Je nutné, aby měl vertikutátor sběrný koš?

Při vertikutaci je travní plsť vtahována do koše. Pokud vertikutátor sběrný koš nemá, je potřeba zbytky plsti uklidit pomocí zahradního nářadí. Plsť můžeme z trávníku sesbírat také pomocí sekačky na trávu. Pořízení sběrného koše má však bezesporu jen výhody.