MagazínJak správně vybrat slunečník

Zastínění balkonu, terasy, lehátek u bazénu je v horkých letních dnech naprostou nezbytností. Pomůže nám s tím dobrý slunečník. Jak jej ale vybrat?


Zastínění balkonu, terasy, lehátek u bazénu je v horkých letních dnech naprostou nezbytností. Pomůže nám s tím dobrý slunečník. Jak jej ale vybrat? 

 

Kvalita nade vše

Kvalitní slunečník musí mít pevnou konstrukci, pevnou potahovou látku, která je správně napnutá a nemačká se. Rozevření nesmí být příliš těžké. Nikdo nechce zápasit se slunečníkem. Stejně tak je důležitý podstavec, který slunečník ukotví a je schopný udržet slunečník na svém místě i ve větru. 
 

Slunečník na balkon

V obchodních řetězcích lze zakoupit nejlevnější slunečníky v různých akcích. Jsou sice vhodné do malých prostor jako jsou balkony v paneláku, ale jejich životnost zpravidla nepřesáhne tři sezony. Konstrukce je kovová, s jedním nátěrem, tudíž vám začne brzy rezivět. Žádnou výhrou není ani plastové otevírání slunečníku a nekvalitní potahová látka. 
 

Na terasu i k bazénu

Pokud není jiný způsob zastřešení terasy, je nejvhodnější kvalitní a technicky správně provedený slunečník. Velikost klobouku lze vybrat podle plochy, která zabírá zahradní nábytek. Klobouky jsou kulaté, čtvercové, obdélníkové i jiných atypických tvarů. Skutečně velký slunečník umí zastínit i část bazénu a ochránit jej před nečistotami. 
 

Jaký zvolit materiál 

Slunečníky musí odolat větru, mít snadné rozkládání a být z kvalitní látky. Větší a dražší slunečníky se vyrábějí s kovovou konstrukcí, která je z nerezavějících slitin a někdy opatřené ještě ochranným nátěrem. Noha slunečníku se umisťuje na střed nebo do boku (lampový slunečník). 
 
Velkoprostorové slunečníky se vyrábějí s dřevěnou konstrukcí. Nejčastěji se využívá teakové dřevo nebo tvrdé impregnované. 
 
Potah kostry by měl dobře vypadat, je možné vybírat nejrůznější barvy a vzory tkaniny. Můžete si tak snadno vybrat slunečník, který bude ladit s prostředím. Barva látky by měla ladit s barvou potahu zahradního nábytku. Do slunečníku se nebojte investovat. Vydrží pak mnoho let.