MagazínJak si prodloužit koupací sezónu

Milujete koupání ve svém bazénu na zahradě? Naše klimatické podmínky umožní koupání pouze do konce léta. My vám však poradíme, jak si koupací sezónu prodloužit až o šest měsíců.

Milujete koupání ve svém bazénu na zahradě? Naše klimatické podmínky umožní koupání pouze do konce léta. My vám však poradíme, jak si koupací sezónu prodloužit až o šest měsíců.
 

Za pomoci tepelného čerpadla

Jedním ze způsobů, jak ohřát vodu v bazénu a prodloužit si koupací sezónu, je pořízení solárního ohřevu vody. Voda je systémem díky slunečním paprskům ohřívána zdarma. Solární panely pracují pouze v době, kdy svítí slunce, proto je vhodnou investicí nákup tepelného čerpadla. 
 
Nově prodávané bazény pomocí solárních panelů mají často tento způsob již jako standardní příslušenství. Tepelná čerpadla jsou však mnohem efektivnější a výhodnější způsob ohřívání vody. Čerpadla, která jsou speciálně vyrobena na ohřev vody v bazénu odebírají teplo z okolního vzduchu nezávisle na tom, jestli svítí slunce nebo je zatažená obloha.

Čerpadla dobře fungují od teploty 12 stupňů Celsia.  Z okolního vzduchu pak mohou získat až 81 % tepelné energie. Tepelné čerpadlo se velmi jednoduše instaluje do stávajícího i nového bazénu a to zapuštěného i nadzemního. Díky čerpadlům lze prodloužit sezónu koupání od jara do podzimu. Bazén musí být vybaven pískovou filtrací. 
 

Za pomoci zastřešení bazénu

Dalším efektivním, ale poněkud nákladnějším řešením prodloužení koupací sezóny, je zastřešení bazénu. Zastřešení se dá pořídit posuvné nebo přenosné. Přenosné zastřešení se používá nejčastěji u nadzemních bazénů nebo jako řešení pro bazény na chalupě. Zastřešení má lehkou konstrukci, textilie je pak pevná PVC tkanina, která vydrží i nepříznivé počasí.  Posuvné zastřešení se hodí pro jakýkoliv typ bazénu. Může být samostatné nebo jako součást stěn v blízkosti bazénu. 
 
Zastřešení  nejenže prodlouží koupací sezónu, ale díky němu ušetříte i na chemii do bazénu, protože brání napadání listí a nečistot a především je výborným bezpečnostním prvkem. Ochrání před pádem do bazénu lidi i zvířata.