MagazínJak si poradit s cenou zimní zahrady? Od luxusu až po šetrnost

Investice na celý život. Cena zimní zahrady je nezanedbatelnou položkou v rodinném rozpočtu. Hliníková varianta v běžném provedení začíná okolo 100 000 Kč. Ukážeme vám, jak snížit počáteční výdaj a postupně vybudovat dokonalou zimní zahradu do každého počasí.

Zimní zahrada je stavbou, která vytváří nezapomenutelné vzpomínky. Využít ji můžete jakkoliv. Jako letní obývací pokoji, zimní jídelnu či nedělní relaxační místnost. Pro nadšené botaniky zajistí dokonalé klima za každého počasí. 

Plánování zimní zahrady by mělo přijít na řadu již při stavbě domu. Zahrňte ji do vašeho stavebního povolení, vymezte pro ni odpovídající místo a vybudujte potřebné základy. Pokud vše připravíte již v této fázi, vyhnete se v budoucnu dodatečným nákladům. 

Rozdělte si investice do dvou částí 

Pokud se rozhodnete pro čistě hliníkovou konstrukci, získáváte ohromnou výhodu v její variabilitě. Tento materiál je velmi vděčný a lze ho zcela přizpůsobit vašim potřebám. Rozměry, zastřešení i barevné provedení výrazně ovlivňují cenu. Tato varianta zimní zahradu vám dává neomezenou volnost. 

Stále oblíbenějším řešením je vybudování zimní zahrady postupně. V prvním kroku terasu ukryjeme pod zvolené zastřešení a vytvoříme pergolu. Tu lze využívat téměř po celý rok, navíc svým vzhledem architektonicky obohatí celé místo. Její cena je značně nižší než u zimní zahrady. 

Po nějaké době lze konstrukci pergoly obohatit o boční skleněné stěny a vytvořit tak plnohodnotnou zimní zahradu. Zde je nutné o tomto záměru informovat výrobce již předem a společně tak vybrat vhodnou variantu, u které je toto provedení možné. 

Zajímavou variantou je pergolu rozdělit na dvě části. Jednu z nich kompletně zakrýt a druhou nechat otevřenou. V horkých dnech se nemusíte bát přehřátého interiéru a za špatného počasí se můžete schovat uvnitř. 

Luxusní provedení zimní zahrady

Na základě vašeho rozpočtu lze zvolit jednotlivé parametry zimní zahrady. Ty se liší především v provedení bočních stěn. Zasklení v rámu je klasikou, která v sobě skrývá snadnou manipulaci a odolnost vůči nepříznivému počasí. Pro milovníky moderního vzhledu je tu minimalistická verze v provedení bez rámu. Jednotlivé stěny se dají posouvat až do rohu a vytvořit tak přímý přístup na zahradu. 

Zároveň lze zimní zahradu ukotvit ke zdi domu a propojit tak s jeho interiérem. Cena je v takovém případě nižší než u varianty volně stojící v prostoru. Ta vyniká svým luxusním designem. Za příplatek (15 % z celkové ceny) si můžete vybrat ze široké nabídky odstínů dle vzorníku RAL. 

Celoroční varianta pro fajnšmekry

Celoroční zimní zahrada nahrazuje místnost v domácnosti bezezbytku. Díky přerušeným tepelným mostům je možné jejich služeb využívat i v zimní měsících. Tento typ stavby je často kombinací hliníkové konstrukce bočních stěn a pevné střechy. V takovém případě se cena vypočítává dle metrů čtverečních skleněných ploch


 

Jde to i levněji 

V naší nabídce naleznete také tzv. levné zimní zahrady. Jejich krása tkví, že se dají složit svépomocí a vy tím ušetříte za montáž třetí strany. Pro realizaci nejsou třeba žádné složité přípravy a po dokončení ji můžete ihned využívat. Jejich provedení si nezadá s běžným typem hliníkové zimní zahrady. Konstrukce zvládne silný vítr, mechanické poškození a po dlouhá léta si zachová svůj lesk. To vše je doplněné nenáročnou údržbou.