MagazínJak se zbavit vlhkosti a plísní rychle a efektivně

Objevila se vám v bytě či novostavbě plíseň? Poradíme vám, jak se rychle zbavit vlhkosti.

Objevila se vám v bytě či novostavbě plíseň? Poradíme vám, jak se rychle zbavit vlhkosti. 
 

Zatočte s vlhkem

Máte v domácnosti neustále vlhko, prádlo neschne a okna jsou věčně orosená? Pokud jste se nastěhovali do nového bytu či domu, není to neobvyklý jev. V novostavbách se vlhkost drží ještě rok nebo dva po dokončení. Nové nátěry a omítky musí řádně vyschnout, nová okna řádně těsní a vlhko nemá kudy unikat. 
 

Kontrolujte vlhkost

Jakou máte doma vlhkost, zjistíte nejlépe vlhkoměrem nebo meteostanicí. Vlhkost se udává v procentech. Ideální klima v bytě vytvoří vlhkost v rozmezí 45 - 60%. Při vyšších hodnotách se začne v místnosti dařit plísním. Je potřeba v prvním roce více topit, čímž vlhkost snížíte. 
 

Pravidelně větrejte

Nemalou úlohu hraje také správné a pravidelné větrání. Nemůžete-li mít stále otevřené okno, využívejte aspoň mikroventilaci. Lepší je však prostor uzavřít, vytopit a pak řádně vyvětrat. Kuchyně a koupelny je vhodné vybavit ventilátorem. Pokud vaříte nebo se sprchujete, rozhodně větrejte. Rovněž pravidelně vynášejte a umývejte koš, dezinfikujte ledničku. 
 

Pořiďte si odvlhčovač

Pokud větrání, ani vytápění nepomáhá, případné plísně zlikvidujte chemickými přípravky. Dezinfekci provádějte na mokro, aby se plísně více nešířily. Skvělým pomocníkem je odvlhčovač vzduchu. Elektrický pomocník nasaje vlhký vzduch, prožene jej přes chladič a vyfoukne suchý vzduch zpět do místnosti, kde na sebe naváže vlhkost. Rozdíl poznáte při prvních 14 dnech používání, pak už to jde pomaleji. Je skvělým pomocníkem při malování, při vysoušení zatopených sklepů či domů, na snížení vlhkosti při sušení prádla. Chladivo ve vysoušečích je ekologické, nemá vliv na životní prostředí.