MagazínJak se zbavit plísně na fasádě

Investovali jste nemalé peníze do nákladné rekonstrukce domu a v krátké domě se na fasádě objevily mapy? Rozhodně vám nepomůže voda se saponátem. Vzniklé plísně je potřeba co nejrychleji řešit. Na plísně jsou nejvíce náchylné strany severní, severovýchodní a severozápadní.

Investovali jste nemalé peníze do nákladné rekonstrukce domu a v krátké domě se na fasádě  objevily mapy? Rozhodně vám nepomůže voda se saponátem. Vzniklé plísně je potřeba co nejrychleji řešit. Na plísně jsou nejvíce náchylné strany severní, severovýchodní  a severozápadní. 
 

Jak se zbavit plísně na fasádě

Plísním se daří ve vlhkém prostředí, kde je chladno a mají vhodné podmínky pro další množení se. Brzy mohou obrůst celou fasádu. Plísně mohou působit problém na fasádě, ale i uvnitř domu, především v okolí oken. Plísně ovlivňují zdraví obyvatel  celého domu. 
 
Plísně mají tendenci prostupovat také hluboko do fasády, díky tomu může být oprava a jejich odstranění velmi nákladná. Výskyt plísně rovněž znehodnocuje dům. Důvodů, proč se objevila právě na vaší fasádě může být několik:
  • nadměrná vlhkost
  • dlouhodobý stín 
 

Odstranění plísně

Prvním krokem je najít zdroj vlhkosti a následně provést patřičné stavební úpravy, které zamezí dalšímu vzniku vlhkosti. Někdy je vhodným řešením pokácením stromů v těsné blízkosti domu, které mohou být rovněž plísní napadeny a zároveň se také zvýší dopad slunečních paprsků na dům. 
 
Samozřejmě je nutné ošetřit také fasádu. Je nutné odstranit starý nátěr a plochy zasažené plísní postříkat účinným přípravkem proti plísním. V případě, že se po čase plíseň objeví znovu, je nutné použít chemický postřik a ručně odstranit omítku.  Nový nátěr se pak má provádět barvou , která má vysokou odolnost proti růstu mikroorganismu. 
 
V případě , že otálíte s odstraněním plísně z fasády, ohrožujete vážně zdraví své i sousedů, zejména pokud se jedná o alergiky. Dojde k celkovému znehodnocení fasády, především u tenkovrstvé omítky fasádního systému to zjistíte narušením celistvosti.