MagazínJak se nespálit při výběru markýzy?

Váháte, čím zastínit velkou dřevěnou terasu? Jednou z možností je kompletní zastřešení, další možností je markýza. Jak si vybrat skutečně kvalitní markýzu?

27.6.2017
 
Váháte, čím zastínit velkou dřevěnou terasu? Jednou z možností je kompletní zastřešení, další možností je markýza. Jak si vybrat skutečně kvalitní markýzu?
 

Pevná či pohyblivá konstrukce


Základem kvalitní venkovní markýzy je pevná a skutečně robustní konstrukce. Existuje pevná nebo pohyblivá konstrukce. Pevná markýza je na terase roztažená neustále, chrání vás tak před počasím prakticky pořád. Pohyblivá konstrukce umožní si dle potřeby markýzu vytáhnout či složit. 
 

Kazetové uložení markýzy


V případě pohyblivé markýzy je možné vybrat si z několika způsobů uložení látky. Klasická markýza je pouze navinuta na roletu. Látka markýzy nemá žádnou ochranu vůči dešti a dalším vlivům. Polokazetové markýzy ochrání látku před deštěm. Kazetové uložení markýzy ochrání markýzu ze všech stran. 
 

Kvalitní UV filtr
 

Důležitým parametrem při výběru markýzy je potahová látka. Pomáhá nám zabránit, abychom se na sluníčku spálili, proto je vhodné vybrat si látku s ochranou vůči UV záření. Látka by měla mít dostatečný UV filtr, jinak se spálíte i ve stínu. 

 

Látka


Látka markýzy musí být také impregnovaná. Levnější materiály ztrácí časem ochranu i barevnost a je potřeba ji naimpregnovat znovu. Kvalitní jsou akrylové látky, které se navíc nešpiní. Dobrou ochranu vůči UV záření nabídnou polyesterové látky. Moderní jsou screen markýzy, které se vyrábí ze skelných vláken a jsou skutečně odolné vůči všem klimatickým podmínkám, jsou vysoce odolné a umí zadržet více než 90% tepla v letních dnech. Látky jsou nenáročné na údržbu, což vám ušetří mnoho starostí. Nikdy markýzu neschovávejte mokrou, pokud se tak stane, včas ji roztáhněte a nechte vyschnout.