MagazínJak připravit půdu ve skleníku

Každou rostlinu do značné míry ovlivňuje kvalita zeminy, jinak tomu není ani ve skleníku. Půda ve vhodném složení a přiměřeně hnojená má velký vliv na bohatost úrody.

15.5.2017
 
Každou rostlinu do značné míry ovlivňuje kvalita zeminy, jinak tomu není ani ve skleníku. Půda ve vhodném složení a přiměřeně hnojená má velký vliv na bohatost úrody.
 

Jaká půda se hodí do skleníku

Neporézní jílovitá půda není v zahradním skleníku žádnou výhrou. Je těžká a váže na sebe příliš mnoho vody a podporuje napadání rostlin plísněmi. Jejím opakem je písčitá půda, avšak ta zase velmi rychle vysychá. Nejvhodnější je pro pěstování ve skleníku středně těžká hlinitá půda, která na sebe dobře váže živiny a v dostatečné míře udržuje vlhkost.

 

Jak připravit půdu ve skleníku

Před výsadbou je potřeba nejprve půdu ve skleníku zrýt a zapracovat do zeminy humus neboli kompost. Nejvhodnější kompost, je bezpochyby z vlastního kompostéru. Kompost bychom měli před jeho zapravením do půdy prosít. Dobře vyzrálý kompost se v půdě dále rozkládá a uvolňuje do ní dusíkaté sloučeniny, které podporují růst rostlin ve skleníku.
 

Chlévský hnůj ve skleníku

Jestliže půdu ve skleníku chceme přihnojit spíše chlévským hnojem než kompostem, je dobré vědět, že hnůj od hospodářských zvířat lze používat jen v dostatečně proleželém stavu, ne čerstvý. Některé rostliny, například papriky a rajčata bývají háklivé na vysoký obsah dusíku, který je obsažen v chlévské mrvě. Navíc se z příliš přehnojené půdy dostanou dusíkaté sloučeniny do organismu člověka, což neprospívá zdraví.
 

Jarní výsadba ve skleníku

Jestliže si pospíšíme a máme kvalitní zahradní skleník, lze první zeleninu, třeba ředkvičky, ale také salát zasít do skleníku už v druhé půlce března. Brzká úroda na sebe nenechá dlouho čekat. Po sklizni ředkviček už jistě máme připravené sazeničky rajčat a paprik a můžeme k nim do skleníku zasít také okurky. Je dobré pamatovat na to, že papriky a zejména okurky potřebují více místa. Samozřejmostí je připravit rostlinám vhodnou oporu.