MagazínJak připravit benzínovou sekačku na zimu

Zahradní nábytek v zimě ulehá k zimnímu spánku a končí na dlouhý čas mezi nářadím. I přes to si však zaslouží péči, pokud mu ji dostatečně nevěnujeme, může se stát, že ohrozíme jeho životnost. Rotační sekačka je vůbec tím nejkřehčím a my pro její zazimování musíme učinit jisté kroky.

Rotační sekačku v zimě neužijete a tak je dobré připravit ji k zimnímu spánku. Jak při tomto procesu postupovat? Nejprve vyprázdíme nádrž. I po té zkuste sekačku nastartovat a nechat chvíli běžet dokud se motor sám nezastaví. Tímto máte jistotu, že zde nezůstala ani kapka benzínu. 

Pokud nechcete vypouštět benzín, použijte stabilizátor, který zamezí vzniku usazenin v palivové soustavě. V tomto případě je poté potřeba zkontrolovat olej a nejlépe jej vyměnit. 

Vzduchový filtr a svíčky

Kontrola vzduchového filtru by měla být prováděná pravidelně. Samozřejmě s ohledem na frekvenci využívání sekačky. Čistý a celistvý filtr umožňuje sekačce plynulý chod a nízkou spotřebu paliva. Zároveň snižuje množství vypouštěných emisí. Svíčky jsou důležitou součástí a pokud se zdají opotřebované, vyměnte je. 
 

Čištění sekačky

Ochranný kryt, nože sekačky a veškeré části, kde by mohly zůstat zbytky trávy a hlíny je potřeba vyčistit. Nejvhodnější je pro tento účel jemný a suchý kartáč. Nezapomeňte také na chladící žebra a okolí výfuku. Nezkoušejte čistit sekačku vodou ani přístroji na vodu. 

Nože je dobré před obdobím klidu vyjmout a nabrousit. V odborném servisu vám nože nejen nabrousí, ale také vyváží, aby byl výkon při sečení optimální. Po údržbě nožů je nezapomeňte hned uložit zpět, abyste je na jaře nemuseli pracně hledat.

Místo pro sekačku

Sekačku zaparkujte na suché místo. Vhodná je garáž nebo zahradní domek. Sekačku uložte v běžné poloze. Aby nebyla do jara zaprášená, překryjte ji a nechte odpočívat. Na jaře bude sekačka opět v kondici.

Prohlédnout více z kategorie Zahrada