MagazínJak postavit opěrnou zeď

Hledáte nejlepší způsob, jak postavit opěrnou zeď? Podívejte se společně s námi na možné postupy a řešení.

Hledáte nejlepší způsob, jak postavit opěrnou zeď? Podívejte se společně s námi na možné postupy a řešení.
 
Opěrná zeď může na zahradě sloužit hned k několika účelům. Může tedy primárně sloužit k udržení svažitého terénu, ale stejně tam může sloužit jen jako estetický prvek či prostorový předěl mezi jednotlivými částmi zahrady.
 

Toto jsou nejběžnější typy opěrných zdí:

  • Opěrná zeď s drenáží
  • Šikmá opěrná zeď
  • Samostatně stojící opěrná zeď
 
Jakmile máte jasno v tom, jaký konkrétní typ budete stavět, je třeba ujasnit si ještě, jaký konkrétní materiál použijete: 
 

Zkuste klasické kameny

Nejzákladnější řešení, oblíbené především kvůli nízkým pořizovacím nákladům. Problémem ale může být naopak celková náročnost stavby, zvýšené riziko, že se začne postupem času rozpadat či jinak poškozovat. Na druhou stranu právě kameny dokonale splynou s vaší zahradou a tvoří přirozenou a oblíbenou součást zahradní architektury. Použití opěrné zdi je tedy otázkou preferencí a konečného záměru.
 

Použijte moderní tvarovky

Druhou možností, která se dnes nabízí, jsou  tvarovky. Mohou být vyráběné z různých materiálů, v barevných variacích a rozličných tvarech. Kromě toho je jejich výhodou snadná montáž takto realizované opěrné zdi, jednoduše totiž zapadají do sebe. Podobně jako je tomu u zámkové dlažby. Oproti jiným variantám je ale stavba opěrné zdi z tvarovek cenově náočnější.
 

Jak ještě postavit opěrnou zeď? Doporučujeme beton

Obzvláště pak přímo hotové betonové zdi - panely, které jsou dodáván v nejrůznějších délkách a třeba také v rohovém provedení. Největší výhodou je dlouhá životnost, bezúdržbovost a možnost realizace na míru a relativně rychlá montáž resp. osazení zdi. Využití však kromě zahrady najdou také při výstavbě silničních komunikací, úprav říčních toků, parkovišť a mohou sloužit i ke stavbě skladu sypkých materiálů… Betonové opěrné zdi zároveň velmi dobře izolují zvuk a mají prakticky neomezenou životnost. K osazení je však nutné využít jeřáb a nelze tedy zpravidla realizovat stavbu svépomocí.
 

Možností je také ztracené bednění

Kdo někdy stavěl základy domu, tomu tento postup rozhodně není třeba připomínat. Jedná se o poměrně efektivní postup. Jedná se o betonové dílce, které se jednoduše narovnají na sebe a tím se vytvoří základ, zatím ještě provizorní zdi. Následný postup je už jednoduchý, jelikož jakmile máte hotový základ, který doporučujeme ještě zpevnit, už stačí jenom umíchat beton a ten nalít dovnitř konstrukce. Jakmile zatuhne, je opěrná zeď hotová.