MagazínJak postavit hliníkovou pergolu

Pergola je dnes součástí mnoha rodinných domů. Pokud potřebujete poradit, jak postavit hliníkovou pergolu, přinášíme vám několik tipů.

 
Pergola je dnes součástí mnoha rodinných domů. Pokud potřebujete poradit, jak postavit hliníkovou pergolu, přinášíme vám několik tipů.
 
Pokud se mluví o stavbě pergoly, využívá celá řada lidí dřevo, které je sice kvalitním stavebním materiálem, ale rozhodně ne jediným. Aktuálním hitem je hliník, oproti dřevu má totiž několik výhod. Patří mezi ně vysoká odolnost, bezúdržbovost, nízká hmotnost a příznivější cena. Budeme se tedy primárně věnovat tomu, jak postavit hliníkovou pergolu.
 

Jak postavit hliníkovou pergolu svépomocí?

Stavba zcela svépomocí je jedna z nejsložitějších možností.  Proč? Především proto, že je třeba nejprve dát dohromady vše potřebné, co bude k samotné stavbě potřeba - materiál, nářadí, ale také stavební plán. Plus musíte počítat s nutností vyčlenit si na celou realizaci dostatek volného času.
 
Kromě nalezení dostatku času může být velký problém sehnání materiálu, nikoliv za výhodnou cenu, ale v odpovídající kvalitě, díky níž bude mít výsledná hliníková pergola dostatečnou nosnost či stabilitu. Stejně tak je nutné vyřešit jednotlivé spoje, ukotvení do stavby, ale i volbu vhodné krytiny - v případě hliníkových pergol patří nyní k nejžádanějším polykarbonát, který je nejen bezúdržbový a prakticky nerozbitný, ale také atraktivní na pohled.  
 
Do kompletní stavby svépomocí by se proto měli pouštět pouze zkušení kutilové, dobře seznámení s možnými riziky a nároky takovéto realizace.
 

Jak postavit pergolu z hliníků jednoduše?

Najměte si firmu. Tato varianta se stavbou svépomocí až na případné přípravné práce nesouvisí. Návrh a stavba pergoly je v tomto případě v rukou profesionálů. Na vás je zpravidla pouze výběr typu, rozměrů a umístění pergoly. Vše ostatní je v rukou dodavatelské firmy. S čímž sice souvisejí vyšší pořizovací náklady, ale za to máte jistotu, že dostanete kvalitní hliníkovou pergolu. Bez práce.
 

Kupte si pergolu jako stavebnici

Stavebnicová pergola představuje kompromis mezi stavbou svépomocí a na míru. A v posledních letech  toto řešení získává stále více na oblibě. Opět vyberete mezi pergolou samonosnou anebo ke zdi domu, rozměry a design. Poté obdržíte demontovanou pergolu v několika krabicích a podle přiloženého návodu ji jednoduše už za odpoledne smontujete svépomocí, podobně jako nábytek. Stále využijete svých kutilských dovedností a zároveň si ušetříte spoustu starostí, vše potřebné k montáži totiž obdržíte v jednom balení.
 
 Zároveň jsou pergoly stavebnice cenově srovnatelné se stavbou svépomocí od nuly. Většina modelů zároveň nepřesahuje rozměr dvacet pět metrů čtverečných plochy, takže nevyžadují stavební povolení.