MagazínJak oživit starou pergolu

Dřevo je krásné na pohled, originální ve svém zpracování a dokonale ladí s okolní přírodou. I když se výroba stále zkvalitňuje, stále se nejedná o umělý materiál a postupem času může ztrácet na svém vzhledu. U pergoly to platí dvojnásob, stavba je totiž neustále vystavena klimatickým změnám.

Pokud máte doma již starší pergolu a v minulosti jste zanedbali péči o ní, může se stát, že s časem začne ztrácet na svém lesku. V takovém případě nemusíte zoufat a sahat do kapsy pro koupi nové stavby. Stačí se pustit do kvalitní renovace. 

První kroky

Důležité je načasování. Dřevo, které je potřeba zrenovovat, má často zašedlou nebo vybledlou barvu a oprýskaný nátěr. Začít jednat musíme hned, v opačném případě hrozí, že samotná konstrukce pergoly bude více a více trpět pod podmínkami jako je déšť, vítr nebo silné sluneční paprsky.
 

Správný nátěr je základ

Aplikace nátěru je nejdůležitějším aspektem a musí přijít jako první. Celý proces pak probíhá v několika krocích: 
  1. Příprava povrchu se stává základem. Začínáme s odstraněním nečistot, prachu a mastnoty. Ideálním postupem je následné obroušení, očištění a naprostě vysušení. 
  2. Penetrace je důležitým krokem a slouží k lepší přilnavosti laku, je nutné ji tak provést kvalitně. Pro penetraci použijeme lazurovacího nátěru, a to v několika tenkých vrstvách. 
  3. Pokud chceme použít nátěr, který překryje i původní texturu dřeva, volíme variantu vhodnou do exteriéru. Ta musí být dostatečně pružná a odolná, aby byla připravena na všechny typy klimatických změn. 
  4. Vše zakončíme použitím laku do exteriéru

Počasí rozhoduje

Renovace pergoly by měla probíhat za bezvětří, aby se do nátěru nedostaly nežádoucí nečistoty. Při nanášení jednotlivých vrstev nesmíme podlehnout naší netrpělivosti. Vše chce svůj čas. V opačném případě nedojde k dostatečnému proschnutí a sníží se celková funkce i trvanlivost. 
 

Pokud dojde k poškození dřeva

Před samotnou renovací je nutné pečlivě prohlédnout celou konstrukci. Poškozený lak se nahradit dá, dřevo samotné již ne. Nalezneme-li místa, kde došlo k velkému poškození materiálu, není na místě plýtvat časem a prostředky. Dnešní nabídka dřevených pergol je široká ve své ceně i zpracování. Navíc si můžeme zvolit variantu zcela na míru. 

Vyberte si z široké nabídky dřevostaveb a mobilních domů