MagazínJak naplánovat zahradní párty

Zahradní slavnosti, letní párty jsou oblíbené skoro pro všechny. Avšak každou oslavu je potřeba dobře naplánovat, aby nás nezaskočily nenadálé situace.

Zahradní slavnosti, letní párty jsou oblíbené skoro pro všechny. Avšak každou oslavu je potřeba dobře naplánovat, aby nás nezaskočily nenadálé situace.
 

Vhodné místo

Rozhodli jsme se mít párty na zahradě. Ano, to je příjemné. Jsme doma, odpadá nám finanční zatížení spojené s pronájmem prostor, ale i obyčejná párty na zahradě s sebou nese určitá úskalí. Je potřeba myslet na to, kde zaparkují hosté svá auta, jak budou řešit hygienu, a co bude, když začne pršet?
 
Pokud si umíme na tyto a mnohé další otázky odpovědět máme vyhráno.
 

Parkování hostů

Garáž máme většinou jen jednu, tu hostům nabídnout nemůžeme, ale pokud bydlíme ve čtvrti s rodinnými domy, nezbývá nám, než obejít blízké sousedy a požádat je, aby hosté mohli výjimečně parkovat před jejich domy. Je dobré sousedy informovat o případném hluku z oslavy, předejdete tím mnohým problémům. A pokud přinesete sousedům po oslavě malou výslužku, jsou zdravé sousedské vztahy zachovány.
 

Zázemí pro hosty

Během letní slavnosti nás může překvapit nenadálá změna počasí a i na tu je potřeba se připravit.
Slavnost by se jistě nevydařila, kdyby se hosté brodili po zahradě v blátě. Je dobré mít možnost využít zastřešenou terasu, pergolu či altán. V případě většího množství návštěvníků je vhodné postavit velký altán nebo párty stan. Navečer, kdy se i v létě často ochladí, můžeme nainstalovat do párty stanu sálavý ohřívač, který celkově zvýší komfort celé akce.
 

Příprava party

Je vhodné mít na přípravu párty někoho tzv. k ruce. Nehodí se vítat hosty, grilovat maso, chystat nápoje, starat se o děti a mnohé další. Buď si najměte brigádníky, nebo požádejte přátelé nebo prostě rozdělte funkce tak, aby byli určité osoby zodpovědné za určité úkoly. Např.: Parkování aut, vítání hostů, chystání drinků, zajištění hudby či grilování, apod. Na dobré zahradní párty je úkolů mnoho a dobrý hostitel musí zajistit jejich plynulé plnění.
 

Občerstvení

S letní párty máme vždy spojené grilování. Avšak při větším počtu návštěvníků je dobré zamyslet se nad využitím kvalitního grilu. Gril na dřevěné uhlí nemusí splňovat kapacitní možnosti a dobu přípravy. Plynový gril nebo elektrický gril mají možnost pohodlné a rychlé regulace teploty. Mnohdy mají tyto grily větší plochu na grilování, což představuje větší obslužnost návštěvníků.
 

Nápoje

K chlazení menšího počtu lahví můžeme používat přenosné autochladničky, které průběžně hostitel doplňuje z velké domácí lednice. Autochladničku lze zapojit totiž nejen do auta, ale také do běžné elektrické sítě. Autochladnička o objemu 45l pojme až 72 plechovek o objemu 355ml nebo 33 PET lahví o objemu 0,5l.
 
Dobrou párty podpoří výběr kvalitní hudby, ale to už je zcela individuální.