MagazínJak na opěrnou zeď? Od volby typu po stavební připravenost

Ke zpevnění svahu, jako dělící stěna hnojišť, na skládkách sypkých materiálů a jako silážní žlaby. Opěrné stěny mají nespočet funkčních využití. Zároveň však mohou sloužit jako okrasný prvek na vaší zahradě. Jejich provedení je jednoduché a elegantní. Jaké jsou možnosti při realizaci?

Opěrné zdi naleznete ve třech základních typech. Výběr závisí především na účelu a umístění. Tvar T najde uplatnění ve skladech sypkých hmot. Verze v provedení L jsou vhodné při stavbách silničních komunikací. Oba druhy vynikají rychlým osazením a minimální stavební připraveností. To samé platí také o rohové variantě, která pomáhá u terénních předělech.

S opěrnou zdí šetříte náklady 

Opěrná zeď má opravdu velké množství různého využití, kdy představuje plně funkční náhradu pro zdi z litého betonu. Cena je přitom výrazně nižší a instalace snazší. Celkové úspora se odhaduje na 60 %. Tento typ stavby se hodí pro komerční i soukromé účely. V některých případech je přímo nutné sáhnout po této variantě. Jedná se například o zpevnění svahů u silnic, koryt řek a některých terénních úprav na zahradách. 

Stavební připravenost 

Variabilita, široká nabídka rozměrů a vzhled. Opěrné zdi však vynikají především rychlou a snadnou instalací. Podívejte se na postup stavební přípravenosti typu L. 

Doprava a instalace 

Naše nabídka opěrných zdí naplňuje potřebné parametry. Při výrobě je důraz na kvalitu zpracování a výslednou odolnost. Každu kus odolá působení mrazu. Na přání zákazníka je možné přizpůsobit výsledný vzhled. Například se jedná o zakřivení zadních a bočních stěn. Některé betonové prvky opěrných zdí mají plochu v oblasti paty lehce zúženou, aby docházelo k efektivnímu odvádění vody ze svahů. Spodní strana je drsnější ke zvýšení požadovaného třecího efektu. 

Dodání vám kompletně zajistíme. Proces se odvíjí od výšky jednotlivých prvků. Při skladování je vhodné pod ležíčí zdi vložit například dřevěné desky. Kvůli velké váze je nutné zajistit stabilní a rovinatý podklad. K osazení se používají lana či kulové kotvy.