MagazínIdeální umístění přístřešku pro auto

Ať se jedná o jakoukoliv zahradní stavbu, výběr správného místa je základním rozhodnutím. Přístřešky pro auto mají své specifikace a nabízí širokou variabilitu. Lze je přikotvit k domu, či nechat volně stojící. Díky tomu je lze umístit prakticky kamkoliv. I to má však své náležitosti.

Připojení k domu

Přikotvit přístřešek pro auto k domu je stále méně využívanou variantou. Často na tomto místě stojí garáž, ovšem kvalitní přístřešek může zcela zastat její vlastnosti. Toto řešení nabízí řadu výhod. Jedná se především o snadný přístup k automobilu. Pokud zvolíme větší rozměry stavby a atypický rozměr lze před deštěm ochránit i přístupovou cestu k domu.

Připojit k domu lze hliníkovou i ocelovou variantu. Obě lze sladit s fasádou vašeho obydlí.

Omezení prostoru

Přístřešek pro auto vždy stavíme na vlastním pozemku. Často tak podléháme dojmu, že ve vlastním si můžeme dělat, co chceme. Opak může být pravdou. Přístřešek pro auto podléhá stavebnímu zákonu, a tak k němu musíme přistupovat.

Pro stavbu není nutné zřizovat stavební povolení, ovšem souhlasu příslušného úřadu se nevyhneme. Do tohoto procesu mohou vstoupit i sousedé. Pokud se nová stavba bude nacházet do 2 metrů od jejich pozemku, je nutné na to brát ohled.

Více o problematice se stavebním povolení se dozvíte v našem minulém článku

Sucho

Ideální situací je vybudovat přístřešek pro auto na předem připravený podklad. Často však takovou variantou nedisponujeme. Proto je nutné vybírat místo citlivé s ohledem na potenciální ohrožení při dešti. Voda by měla odtékat jiným směrem. Vyvýšené místo by si s tímto problémem mělo poradit.

Přístup

Při stavbě i následném využívání je nutné zajistit snadný vjezd do přístřešku. I když v současné chvíli disponujete menším autem a věříte vašim řidičským schopnostem, v budoucnu se situace může změnit. Váš vůz vyměníte za větší alternativu, případně se rozhodnete dům prodat novému majiteli. V takovém případě se preference vždy proměňují.

Sítě

Přístřešek pro auto má multifunkční využití. Kromě ochrany vozu, může sloužit i jako zahradní posezení, kutilský koutek nebo sklad pracovního náčiní. I z těchto důvodů je dobré mít zajištěný přístup elektriky, vody a plynu.

Půda

Ne každé podloží je ideální pro budování přístřešku pro auto. Některé typy půd nejsou připraveny nést zátěž hliníkové stavby a zaparkovaného auta. I když se místo bude nacházet blízko vašeho domu, není jistota, že kvalitní podloží nebude končit těsně za jeho základy. Před stavbou tak nechte zkontrolovat okolí a případně proveďte nezbytné kroky.