MagazínI sekání trávy může být zábava

Sekání trávy si mnozí spojují s nudou, avšak i sekání trávy může být zábava. Stačí zvolit si správného pomocníka, který by nám usnadnil práci. I mezi sekačkami lze nalézt opravdové skvosty.

21.4.2017
 
Sekání trávy si mnozí spojují s nudou, avšak i sekání trávy může být zábava. Stačí zvolit si správného pomocníka, který by nám usnadnil práci. I mezi sekačkami lze nalézt opravdové skvosty.
 

Malé travnaté plochy

Do 100m2 si vystačíme se sekačkou s akumulátorovým nebo elektrickým pohonem. Jejich výhodou oceníme zejména v lehkosti manipulace. Na plochy do 200m2 stále ještě postačí elektrická sekačka. Oba typy sekaček jsou velice tiší pomocníci, což jistě ocení vaši sousedé. Zejména, máte-li čas posekat zahradu jen v neděli.
 

Střední travnaté plochy

Od velikosti nad 200m2 je dobré zvážit pořízení výkonnější rotační sekačky. Tu představují hlavně sekačky s benzínovým pohonem. Díky pohonu mají vysoké otáčky a jsou schopné poradit si nejen s větší prostorem, ale i s členitým terénem.
 

Velké travnaté plochy

Do 1500m2 si ještě nějak poradíme s výkonnou benzínovou sekačkou, ale už když máme plochu k úpravě kolem 1000m2 je dobré zvážit vhodnější stroj. Výborný pomocník na úpravu velkých travnatých ploch je rider nebo traktor.
 

Rider

Zahradní rider bývá zpravidla o něco menší než traktor, jak velikostně, tak i výkonem. Pořízení rideru má smysl u ploch větších než 600m2. Na rozdíl od traktoru má rider pohonnou jednotku pod sedadlem řidiče. Zahradní rider je zpravidla menší a také levnější než traktor.
 

Traktor

U pozemků, které jsou větší než 2000m2, je vhodné uvažovat o pořízení traktoru.
 
Traktory mají žací zařízení a odhazují trávu do strany nebo dozadu za traktor. Se sběrným zařízením bude sekání trávy hračkou. Velkou výhodou traktorů je jejich univerzální použití. Jsou vhodné nejen na sekání trávy, ale pomocí přídavných zařízení z něj uděláme sněhovou frézu, sypač nebo s ním lze i zametat.
 

Tip:

Pokud se nám opravdu nechce trávník pravidelně upravovat, stojí za zvážení pořízení robotické sekačky. Ušetříme čas, protože robotická sekačka nepotřebuje žádný zvláštní dohled. Snadná obsluha zaručuje perfektní, tichý, bezpečný a ekologický výkon. U sofistikovanějších modelů, lze navíc nastavit program na celý týden dopředu a některé modely zvládnou terén i do velikosti 2000m2.