MagazínHobbytec jako průkopník estetické fotovoltaiky

Každý z nás při pořizovaní fotovoltaiky řeší její estetickou stránku. Solární panely na střeše berou rodinnému domu celistvost a výrazně ovlivňují jeho vzhled. Solární panely na zelených loukách se již staly vyvrhelem společnosti. Řešení se nachází v alternativním umístění fotovoltaické technologie. V Hobbytec pracujeme na několika z nich.

Abychom byli spravedliví, v posledních letech se v oblasti estetiky solárních panelů udělal ohromný pokrok. Například výrobci krytin postupně přicházejí s inovativnějšími způsoby, jak panely zcela integrovat do střešních tašek. Za zmínku stojí také solární fasády v různých provedeních.

U nás jsme se zamilovali do provedení sklo-sklo. Solární panely jsou vloženy mezi dvě skleněné vrstvy o odpovídající tloušťce. Velmi elegantní provedení s sebou nese i ochranou funkci. Panely jsou izolovány před vnějšími vlivy. Skutečná krása však tkví ve variabilním využití.

V domácnosti

Provedení sklo-sklo jsme poprvé využili u našich tradičních zahradních staveb a letošní rok jsme na trh uvedli první solární pergoly, přístřešky a zimní zahrady. Elegantní zastřešení může nabídnout stejný výkon jako fotovoltaika na střeše běžného rodinného domu. Panely navíc slouží jako přirozené stínění, přičemž si zachovávají dostatečný podíl transparentnosti

Solární zahradní stavby jsou pro fotovoltaiku ideálním místem. Lehkou hliníkovou konstrukci můžete umístit kdekoliv na pozemku a orientovat na správnou světovou stranu. Do zastřešení využíváme služeb tzv. bifaciálních panelů. V tomto případě jsou panely umístěny na vrchní i spodní straně a využívají také odražené záření. Toto provedení zvyšuje účinnost systému až o 30 %.

Ve veřejném prostoru

Ulice měst, parkoviště, prostory před kancelářskými budovami. Veřejný prostor nabízí nekonečně míst, kam je možné umístit solární stavby. A řekněme si, že v městech bychom je viděli raději než na zelených loukách.

Cesta může začít na parkovištích před kancelářskými budovami a obchodními centry. Hliníkové solární přístřešky lze umístit vedle sebe a pokrýt tak větší plochu. Energie z nich může napájet veřejné osvětlení či se ukládat do baterie. Tu lze propojit s dobíjecí stanicí pro elektromobily.

Běžné zastávky můžeme nahradit solárním řešením. Na nedávném veletrhu e-SALON 2022 jsme představili solární autobusové zastávky. Zastřešení a boční stěny jsou pokryty solárními panely. V tomto směru lze vytvořit tzv. ostrovní variantu. Ta není napojena do distribuční sítě a ze zastávky vytváří nezávislou stavbu. Vyrobená energie může napájet nápojový automat, osvětlení, reklamní panel a stroj na prodej jízdenek.

Na cyklostezky chystáme vyrukovat s našim bikeportem. Solární stavba nabídne dostatečný výkon, aby obsloužila hned několik elektrokol či elektrokoloběžek v jeden čas. Vyniká elegantním designem a kompletní fotovoltaickou technologií, a to včetně dobíjecí stanice.

Čísla na závěr

Solární zahradní stavby nabízejí kompletní technologii. Součástí je asymetrický hybridní střídač, baterie s kapacitou až 10,24 kWh, monitorovací příslušenství s komunikací přes WiFi a modulový optimizér fotovoltaických panelů.

Samotné panely jsou tenkovrstvé a mohou být mono či bifaciální. U druhé varianty získáme na jednom panelu výkon až 350 wp. Pergola o oblíbené velikosti 4,4 x 5,3 metru nabídne 12 panelů o celkovém výkonu 4,2 kWp.

A v tom je krása estetické fotovoltaiky. Může nahradit či doplnit klasickou fotovoltaiku na střeše domu. Trendu jde naproti i zákon. Brzy dojde ke schválení zvýšení limitu na instalaci fotovoltaických panelů bez potřebné licence od ERÚ. Nová hodnota 50 kW může výrazně přispět k energetické soběstačnosti domácností i menších firem. Vy si tak budete moci obohatit pozemek o solární zahradní stavby různých typů, aniž byste potřebovali souhlas úřadů.

Podívejte se na podrobnou reportáž o našich solárních produktech