MagazínDrtiče v zahradě: jak je vybírat?

Mít velkou zahradu je štěstí a starost zároveň. Moderní technika nám s péči o ni může výrazně pomoci.

Mít velkou zahradu je štěstí a starost zároveň. Moderní technika nám s péči o ni může výrazně pomoci. 
 

Co se zahradním odpadem? 

Staré větve, rostlinné zbytky ze sklizené zeleniny, větve po zimním řezu v sadech a vinicích přináší každý rok velké množství přírodního odpadu. Drtiče zahradního odpadu vám pomohou tento materiál zpracovat a využít na kompost nebo jako mulčování. 
 

Co jsou drtiče? 

Jedná se o stroje na zahradu, které umí zpracovat nejrůznější materiál různých rozměrů. Můžete tak drtit větve ze stromů a ovocných dřevin. Při dostatečném množství s nimi můžete topit. Zpracovávat v drtiči můžete také listí, zbytky zeleniny, ze kterých drtič vytvoří homogenizovanou směs, ze které časem vznikne kompost na hnojení půdy. 
 

Co by měl drtič umět? 

Nový drtič na elektrický pohon by měl umět zpracovat zbytky suché i vlhký materiál. Do stroje nepatří kamení, sklo nebo dráty. Vždy dávejte pozor co do stroje dáváte. Může se snadno poškodit. Podrcený materiál bude mít menší objem, jemnější strukturu a šetří vám místo v kompostéru
 

Jak si drtič vybrat? 

Drtiče jsou pomaloběžné nebo rychloběžné, které lze nastavit na libovolný výkon. Rozdíly mezi jednotlivými modely jsou v drtícím mechanismu. Drtiče mohou být na elektrický, benzínový pohon. Pro malou zahradu vám postačí malý drtič. Naopak pro velké sady a vinice si vyberte profesionální stroje, které dokážou rozdrtit velké množství větviček a zbytků. Při nákupu zvažte, jak často bude drtič využívat. Pokud si pořídíte silnější a výkonnější stroj, nebudou se vám v něm zasekávat větší nebo tvrdší větve a práce vám půjde pěkně od ruky.