MagazínDomácí udírna

I když se stále hovoří o zdravé nebo vegetariánské či dokonce veganské stravě, nic to nemění na tom, že je domácí uzení stále v oblibě. Možná také proto, že kvalitní domácí uzeninu určitě nepředčí žádná kupovaná klobása.

11.5.2017

I když se stále hovoří o zdravé nebo vegetariánské či dokonce veganské stravě, nic to nemění na tom, že je domácí uzení stále v oblibě. Možná také proto, že kvalitní domácí uzeninu určitě nepředčí žádná kupovaná klobása.
 

Jakou udírnu zvolit

Klíčovou otázkou je jaké máme prostorové možnosti a kolik masa budeme udit. Je dobré zamyslet se nad tím, aby proces uzení neomezoval nás, ani sousedy a aby samotná udírna esteticky lahodila oku, tzn., aby dobře zapadla do prostředí a byla vkusným doplňkem exteriéru. Dobré je vybírat udírnu také podle toho, jestli bude stát samostatně dál od posezení, nebo bude součástí pergoly.
 
Na trhu je řada udíren či grilů s udírnou, ve kterých během krátké doby lze připravit vícero jídel různých chutí a jejich ovládání je jednoduché a bezpečné. Na speciálních grilech s udírnou zvané také lokomotiva dokážete vykouzlit kulinářské speciality neopakovatelných chutí a to díky možnosti uzení jak studeným, tak i teplým kouřem.
 

Druhy uzení

Uzení studeným kouřem se provádí u trvanlivých potravin (lovecký salám, Herkules) Tyto se vloží do udírny rozehřáté na 40˚C a až proschnou, sníží se teplota na 20˚C. Tato teplota se pak udržuje po dobu dvou lépe tří dní.
 
Uzení teplým kouřem probíhá tak, že se maso prohřeje v teplé vodě ohřáté na 60˚C a zavěsí se v udírně vyhřátou taktéž na 60˚C. Takto se udí po dobu cca šesti hodin. Avšak tyto masné výrobky nemají dlouhou trvanlivost.
 
Uzení horkým kouřem se hodí spíše pro maso než uzeniny. Střívko uzenin ve vysoké teplotě rádo praská. Maso je vhodné před uzením naložit nejméně na několik hodin, lépe na den, pak se nechá okapat a okapané se vloží do udírny, ve které je teplota 60˚C. Tato teplota se postupně zvyšuje až na 100˚C. Celková doba uzení se pohybuje kolem 1,5 – 2 hodin v závislosti na množství masa.
 

Dřevo vhodné na uzení

Dřevo k uzení musí být vždy suché a zdravé. Obecně jsou doporučována tvrdá dřeva. Měkké dřevo je vhodné jen na počáteční rozpálení udírny. Je dobré zbavit dřevo kůry. U dubu a olše je to nutnost. Avšak doporučuje se zejména dřevo ovocných stromů.
 

Uskladnění dřeva ke grilování

Pro uskladnění dřeva je vhodné využít dřevník.  Ten zabezpečí, že polena neleží přímo na zemi, ale v dostatečné výšce nad povrchem, aby polena nechytala plíseň nebo dřevokazný hmyz. Dřevo s plísní je ke grilování zcela nevhodné. Přístřešky jsou velmi stabilní a jsou konstruovány tak, aby se nám sušené dřevo během sesychání nesesouvalo do stran. Přístřešků na dřevo je celá řada a je jen na našem vkusu a možnostech jaký si vybereme. V nabídce prodejců jsou přístřešky dřevěné, přístřešky plastové i plachtové nebo přístřešky ze zinkového plechu. Ideální je přístřešek s kůlnou, do které můžeme uschovat a uzamknout zahradní techniku a jiné nářadí.